Ще си отиде ли областният управител на Перник Ирена Соколова

...
Ще си отиде ли областният управител на Перник Ирена Соколова
Коментари Харесай

Ще изгори ли областният управител на Перник, защото улови незаконно източване на язовир Студена?

Ще си отиде ли регионалният шеф на Перник Ирена Соколова поради това, че потегли да разплита за какво язовир " Студена " се оказа с толкоз малко количество вода и Перник сега страда от от липса на вода? Този въпрос става все по-сериозен поради слуховете, че най-късно в средата на седмицата Соколова ще бъде уволнена.
Според динамична сателитна визуализация, направена от носителя на стипендията " За дамите в науката 2019 " доктор Евгения Сарафова, огромната липса на вода от " Студена " почва да става факт от края на юли тази година. В края на предходната седмица, при втория огромен митинг в Перник поради водния режим, Соколова сподели, че ще сезира прокуратурата тъкмо поради нарастване на дебита от язовира – от " един от главните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция ".
Коя и каква е тази тръба и коя е станцията? В собствен материал, уеб сайтът за проверяваща публицистика " Биволъ " твърди, че голямо количество вода от " Студена " отива в Радомир. Сайтът споделя, че бентът, за който приказва Соколова, е до пещерата " Врелото ", от която излизат част от водите на река Струма. Те потъват няколко километра по-нагоре в карста на южните скатове на Витоша в местността " Джераница " и през система от подземни галерии излизат на " Врелото ". Дори при мощно маловодие дебитът на " Врелото " не спада под 100 литра на секунда. Точно тази скъпоценна вода обаче не цялостни непрекъснато язовир " Студена ", а посредством яз се насочва по тръба към помпена станция " Крапец ", която се намира на пътя за село Боснек.
Стопанин на " Крапец " е ВиК сдружението „ Водоснабдяване и канализация ” ООД. То е съсобственост на страната в лицето на Министерство на регионалното развитие и общините на Перник, Радомир, Земен, Трън и Брезник. От станция " Крапец " водата се изтласква по тръбопровод със стоманени тръби към Радомир.
По принцип водата за Радомир се обезпечава от водоизточник наоколо до село Стефаново, наименуван " Сиреняците ". Но градът има и опция да употребява вода от " Врелото ", обезпечена с позволение 003594/21.03.2005г. Именно помпената станция " Крапец " е спешна връзка, която би трябвало да се задейства единствено при значително понижаване на дебита на извор " Сиреняците " за региона на Радомир.
Има ли обаче спешна обстановка? Оказва се, че Министерство на околната среда и водите дава утвърждение посредством формалния си график за три следващи месеца – октомври, ноември и декември, да се обезпечат 250 000 кубически метра вода за Радомир " при спешни обстановки и значително понижаване на дебита при извор " Сиреняците ". Това се равнява на целия дебит на " Врелото " при маловодие или към 100 литра в секунда.
И тук към този момент се появява въпросът по какъв начин от 29 ноември дебитът към " Студена " внезапно се усилва – от 30-50 литра в секунда през октомври и ноември до над 400 литра в секунда от 29 ноември, когато Соколова разгласи желание да сезира прокуратурата поради " един от главните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция ". Документ на ВиК сочи, че " Врелото " би трябвало да подсигурява вода за високата зона на Радомир за 5143 души и 1 028,60 кубика за 24 часа. Същевременно Министерство на околната среда и водите разрешава на тези 5000 от Радомир да употребяват 250 000 кубически метра на месец или близо 100 литра в секунда от язовир " Студена ". За съпоставяне, Благоевград и селата захранвани от локалния ВИК употребяват сега 160 литра в секунда дружно със загубите по ВИК-мрежата.
Въпросите в този момент са към екоминистъра Нено Димов – както и дали безразсъдно огромно количество вода от " Студена " не отива към " Радомир Метал Индъстрийз ", каквито теории към този момент има в някои пернишки медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР