Ще се затворят ли PS4 сървърите? Ето какво трябва да знаете.

...
headphonesaddict.comheadphonesaddict.com PlayStation Network (PSN) на Sony, нейната услуга за онлайн
Коментари Харесай

headphonesaddict.comheadphonesaddict.com PlayStation Network (PSN) на Sony, нейната услуга за онлайн игри, претърпя прекъсване в четвъртък, разпалвайки страховете на геймърите, че компанията може да прекрати поддръжката на играта PlayStation4 конзола.

Sony представи PS5, най-новата си версия на конзолата PlayStation, в края на 2020 г., като устройството мигновено се превърна в хит, тъй като магазините се бореха с недостиг на запаси на фона на огромно потребителско търсене. Но много геймъри все още използват PS4, по-ранната версия на конзолата, която за първи път се появи на пазара през 2013 г. 

В четвъртък следобед имаше повече от 1000 доклада за проблеми при свързване с PSN, далеч най-често съобщаваният проблем , данни от уебсайта за статус на услугата DownDetector показаха. Прекъсването на сървъра също накара играчите да изпитат проблеми с влизането в акаунтите си и играенето на игри, което накара някои да спекулират, че Sony най-накрая е извадила щепсела на PS4. сметка. „Спестявах за PS5, но ще премина към Xbox.“

Уебсайтът на PSN в момента показва, че всички услуги работят, а източникът на проблемите със сървъра на PlayStation Network този следобед остава неясен. Sony не отговори веднага на искането на CBS MoneyWatch за коментар.

Sony изключва ли PS4 сървъри?

Sony не е направила официално съобщение за прекратяване на поддръжката за PS4 сървъри. Всъщност компанията в края на миналата година каза, че може да продължи да прави игри за PS4, въпреки че планира да продължи напред с игри, ексклузивни за PS5, съобщи Axios през октомври.

Sony също показа продължаваща поддръжка за дори по-стари конзоли, като PS3, която дебютира през 2006 г.  Въпреки че Sony обяви преди това през 2021 г., че затваря своя дигитален магазин за PS3, компанията отмени решението си след реакцията на феновете. Както PS3 сървърите, така и магазинът остават в експлоатация през 2023 г.  

Какво всъщност е сървър?

Сървърите могат да бъдат компютърни програми или хардуер, които приемат и отговарят на заявки от други компютри направени през мрежа, според уебсайта за техническа поддръжка ComputerHope.

В контекста на игрите, сървърът е хостинг настройка, която позволява на потребителите на конзолата да изпълняват и да участват в мултиплейър компютърни игри онлайн.

Защо компаниите затварят сървъри?

Компаниите могат да затварят сървъри за игри, които се изпълняват на конзоли от по-старо поколение, за да намалят бизнес разходите си. Такива изключвания обикновено се случват, когато активността на потребителите намалее, след като по-ново устройство излезе на пазара. Тъй като поддържането и експлоатацията на сървъри е скъпо, премахването им може да спести пари на компанията.

Засега PS4 продължава да ангажира солидна потребителска база от приблизително 92 милиона, според данни от headphonesaddict.com.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР