Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това

...
Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това
Коментари Харесай

Възможно е цената на горивата да надхвърли 3 лв. за литър

Ще се прегледа опцията за удължение обезщетенията към бизнеса. Това съобщи пред Нова тв министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му това следва да бъде разисквано с вицепремиерът Асен Василев.

" Има няколко събития, които въздействат директно върху цената на електрическата енергия и природния газ. Едно от тях е спорът в Украйна. Планирането на обезщетенията за бизнеса би трябвало да бъде съобразено с подтекста на геополитическста обстановка. Ще бъде прегледана опцията за удължение на компенсациите”, изясни той.

Николов добави, че няма причина да се чака покачване в цената на електрическата енергия след отпадане на наложения мораториум.

" Всички принадлежности ще бъдат приложени, с цел да няма повишаване към крайните консуматори. Евентуално удължение на мораториума е решение на Народно събрание, с което ние ще се съобразим”, сподели още министърт.

Според Николов добра концепция би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и поддръжка за в действителност нуждаещите се

" Тази концепция би била добра изключително като формулировка за енергийна беднотия. Подпомагането би трябвало да е тъкмо и ясно, с цел да има нужния ефект”, сподели още той.

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и суматохата с количествата на горивата, Николов разяснява по този начин:

" Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дълготраен проект хипотетично е допустимо цената на горивата да надскочи и 3 лева за литър. При преустановяване на спора в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се нужното, с цел да не се стига до спомагателен ценови скок”, посочи енергийният министър.

По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се разисква.

Относно настояването на Политическа партия ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния запас, Николов съобщи, че сходно гледище е безпричинно.

" Не сме в обстановката, в която би трябвало да се употребяват държавните запаси. Не е належащо да се освобождава запас, количествата са достатъчни”, добави той.

Александър Николов разяснява още, че доставките на газ към страната ни са естествени.

" България няма да остане без природен газ. Изследваме всички различни снабдители и трасета, има разновидности да бъдат избегнати рискове”, увери той.

Николов препотвърди информацията, че България ще построява спомагателни нуклеарни мощности.

" Такава ще бъде построена в АЕЦ " Козлодуй”. Но остарели реактори няма да бъдат възобновявани”, добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР