Ще рискуват ли въоръжените сили на Украйна да извършат десант

...
Ще рискуват ли въоръжените сили на Украйна да извършат десант
Коментари Харесай

Руският гарнизон напусна остров Змеийний - какво следва?

Ще рискуват ли въоръжените сили на Украйна да извършат десант на острова?

Този дребен остров - дълъг 615 метра и необятен 560 метра - се назовава ключът към Черно море. Тук са ситуирани позициите на съветските войски, които се кацнаха на острова при започване на СВО. На 30 юни Русия изтегля гарнизона си от острова. Както се показва от Москва, Русия демонстрира, че не пречи на напъните на Организация на обединените нации да провежда кулоар за превозване на селскостопански артикули от Украйна.

Военните анализатори са съгласни, че контролът над острова дава опция за по-задълбочено покриване на градовете и значимите обекти на Крим със системи за противовъздушна защита. „ Има радарни станции, които управляват пространството в радиус 500 километра към острова: това е цяла Молдова, по-голямата част от Румъния, югозападният район на Украйна “, споделя военният специалист Константин Сивков. „ Руският надзор над острова блокира способността на Украйна да употребява румънски и молдовски летища. “

Сега обстановката се промени. След прехвърлянето на френските самоходни оръдия CAESAR и Toчка-У в Одеска област, плътността на артилерийския огън от Одеска област стана доста по-голяма. Ще разрешат ли въоръжените сили на Руската федерация украински десант на острова? Можете да зададете въпроса и по различен метод: ще се решат ли въоръжените сили на Украйна на такава рискована интервенция? В последна сметка островът е под прицел на съветските ракети, флота и въздушно-космическите сили.

Скалистата земя на острова помни стъпките на античните гърци, бойците на Римската империя, звъненето на турските ятагани. По друго време тук са идвали моряци, търговци, пирати, учени. Дълго време островът е принадлежал на Османската империя. През 19 век тази земя, дружно с други територии, минава от османските турци към Русия.

Островът неведнъж е привличал съветски учени. Те също имат заслугата той да бъде изучен. През 1801 година го е посетила хидрографска експедиция, водена от офицер Иван Будищев. Основният му труд „ Атлас на Черно море “ е формиран по описания на „ няколко съветски и задгранични мореплаватели, правени за интервал от 26 години “.

След експедицията на Будищев се организират първите археологически разкопки на Змеийний и е изработен проект на острова. Разкопките се управляват от различен съветски офицер Николай Критски.

... През 1841 година корабът " Сесилия " дебаркира на острова под командването на шкипера Панайоти Патрикио с членове на научната експедиция на борда. Сред другите откриватели на кораба беше един от създателите на Одеското сдружение по история и антики Николай Мурзакевич. Той беше изплашен, когато видя стоящи на хълма „ купчини камни, подредени в кубични сажени, и тези камъни бяха останките от храма на Ахил “. Същият, който поети и драматурзи са възпявали в своите творения: Павзаний, Страбон, Ариан, Пиндар, Еврипид.

Експедицията работи няколко дни, археолозите откриват плочи с надписи, отдадени на Ахил, антични монети, пръстени, огърлици, фрагменти от амфори, върхове на стрели. Учените потвърдиха доста от информацията на античните създатели за този остров.

Неуспешната Кримска (Източна) война през 1853-1856 г принуди Русия да върне Змеийний на Турция. През 1878 година, когато картата на Европа още веднъж е преначертана, тази територия става владеене на Румъния.

През 1944 година руските моряци печелят тук победа, без да пролеят нито капка кръв. Уплашен от десанта на Черноморския флот, румънският гарнизон издига бял байрак. След успеха във Великата отечествена война островът минава към Съветския съюз, трансформирайки се в зона на отговорност на Одеския Червенознаменен граничен отряд.

Така беше до 1991 година, когато тук се появиха граничарите на новата самостоятелна власт. На скалистата околност породи село Белое с една улица - Казацкая и няколко жилищни здания. Украинските управляващи възнамеряваха да изградят тук туристически център и да основат фериботна връзка с Килия, град в Одеска област.

... На 26 февруари 2022 година украинските управляващи оповестиха, че техните военни на Змеийний починаха, защитавайки острова, само че това беше нормална неистина: откакто съветските кораби се приближиха до острова и изстреляха сигнален залп, украинските граничари се предадоха без пердах.

Оценявайки стратегическото значение на острова, военният анализатор Алексей Леонков написа: „ До известна степен Змеийний ви разрешава да установите надзор над входа на устието на Дунав. И в случай че е належащо, по Дунава ще можем да доставяме освен оръжия, които липсват в Приднестровието “. Според А. Леонков, създавайки свободен кулоар в Одеска област за връзка с Приднестровието, Русия би могла да наруши връзките сред Украйна и Румъния, която доставя режима в Киев с оръжие.

Имайте поради, че Букурещ от дълго време гледа към о. Змеийний и в Букурещ като цяло не са срещу да възстановят контрола върху територията на острова. Запасите от петрол и природен газ са съсредоточени на шелфа покрай острова.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР