Ще решим дребните проблеми, които имаме с България. Отношенията между

...
Ще решим дребните проблеми, които имаме с България. Отношенията между
Коментари Харесай

Вучич: Ще решим дребните проблеми, които имаме с България

" Ще решим дребните проблеми, които имаме с България. Отношенията сред Сърбия и България могат да бъдат по-добри ". Това съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич, във връзка отбелязването на началото на употребата на газовия интерконектор Сърбия-България, предава сръбският Новости .

Вучич и българският президент Румен Радев се срещнаха в Ниш, където ще бъде пусната в употреба междусистемната газова връзка Сърбия-България.

По време на обиколка преди церемонията Вучич съобщи, че връзките сред двете страни могат да бъдат още по-добри и че " всички останали проблеми ще бъдат позволени ".

" Днес говорихме за това и ще се погрижим да разгадаем по-малките проблеми, които съществуват, към книгите и учебниците и други неща, тъй че ще решим това, както и всички други неща ", акцентира Вучич.

Вучич съобщи, че днешната гала, носи по-добро бъдеще и акцентира смисъла на енергийната сигурност за Сърбия и България.

" Завършването на работите по газопровода за България ще разреши по-безопасно и по-стабилно доставяне на Сърбия с газ от разнообразни източници, изключително от Азербайджан, добави той.

Изграждането на новия газопровод с дължина 109 километра от Ниш до Димитровград лиши 12 месеца. Общата дължина на двупосочния газопровод Сърбия-България е 170 километра от Нови Искър, покрай София, до Ниш.

Сърбия подписа съглашение за междусистемна връзка с " Булгартрансгаз " и комерсиално съглашение за доставка на до 400 милиона кубически метра газ от Азербайджан до края на 2024 г. Общата стойност на газовия интерконектор Ниш – Димитровград – България е 85,5 млн. евро (168.31 млн. лева).

Проектът е финансиран отчасти с безплатни средства от Европейски Съюз в размер на 49,6 милиона евро, както и с преференциален заем от 25 милиона евро от Европейската капиталова банка, който Сърбия ще заплати за частта от газопровода.

Република Сърбия отпусна 15 милиона евро за този план и 7,5 милиона евро за подготвителна работа и планиране. Газът съставлява 13 % от потреблението на първична сила в Сърбия и до момента можеше да се доставя единствено от две входни точки, през газопровода " Балкански поток " и от Унгария.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР