Ще работим за по-ранно начало на улова на калкан в

...
Ще работим за по-ранно начало на улова на калкан в
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Ще работим за по-интензивно участие в международни проекти в рибарството

" Ще работим за по-ранно начало на улова на калкан в Черно море и за по-силно българско присъединяване в интернационалните планове в региона на рибарството ", това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на работна среща в Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " към Европейската комисия, оповестяват от пресцентъра на Министерство на земеделието.

На срещата, инициирана от българската страна, бяха разисквани настоящи секторни въпроси и последните законодателни оферти в областта на рибарството и аквакултурите.

Приоритетен беше въпросът за интервала на улов на калкан, който се дефинира с правилник на Европейската комисия. " Макар решението за улов на калкан да се взима по време на Съвета по земеделие и риболовство през декември всяка година, регламентът за улов се разгласява и влиза в действие в края на януари. Тази административна процедура лишава над месец от опцията за лов на риба на скъпия тип от българските риболовци. От 15 април до 15 юни пък има възбрана поради размножаването на типа ", разясни заместник-министър Събев.

" Този въпрос бе повдигат българските риболовци. Имаме " зелена светлина " от Европейската комисия да предприемем стъпки за издаване на заповед по отношение на улова на калкан, даже преди Европейска комисия да е издала своя правилник по отношение на квотата за този тип. Това ще бъде в интерес и на българските риболовци ", добави още Георги Събев.

По време на срещата генералният шеф на Групово дело " Морско дело и риболовство " Чарлина Вичева показа последните развития по договарянията по отношение на регламента за надзор. С новото законодателство, което се чака да влезе в действие на 1 януари 2025 година, ще се усъвършенства проследимостта на улова, с което ще има по-добро потребление на рибните ресурси във водите на Европейски Съюз.

Заместник-министър Георги Събев показа желанието на България страната ни да вземе присъединяване в новия план на Европейска комисия за събиране на данни от любителския лов на риба. " Чрез събиране на данни ще имаме по-точна информация за потреблението, а оттова и за положението на рибните ресурси в нашите води в Черно море. Това пък, от своя страна, ще подсигурява както устойчивостта им, по този начин и тази на българския рибарски бранш ", разяснява заместник-министър Събев. България става втората страна членка на Европейски Съюз, която декларира предпочитание за присъединяване в този план.

По време на срещата беше разисквана и ролята на Европейската комисия в работата на Генералната комисия за Средиземно море (ГКСМ), в която България взе участие от 1969 година В рамките на ГКСМ се договарят квотите за лов на риба и за Черно море. Поради войната в Украйна, има възможност и тази година да няма съвещание на Работната група по Черно море. В такива обстановка практиката демонстрира, че се трансферира неизползвана квота за последваща година. Заместник-министър Георги Събев изрази признателност за градивния разговор и ролята, която играе Европейската комисия в отбрана на българския интерес по време на договарянията в ГКСМ.

В рамките на диалозите представителите на Европейската комисия обърнаха внимание и на незабавната нужда от изменение на Закона за риболовство и аквакултури у нас, което обвързване произлиза от избрания през 2020 година План за деяние за превъзмогване на минусите в българската система за надзор в рибарството.

Необходимо е да бъдат включени нови текстове в Закона за рибарството и аквакултурите, които да подсигуряват сходството на българската система за надзор със системата за надзор на Европейския съюз, свързани със задължението за разтоварване, разпоредбите за проследяемост, слагането в партиди и етикетиране на продуктите от лов на риба, първата продажба, системата за електронно докладване и мониторинга на дейностите на риболовния флот. " Още през 2021 година Министерството на земеделието даде на Народното събрание предложение за изменение на Закона за риболовство и аквакултури, само че то по този начин и не бе прегледано от българския парламент. Ако не се одобряват незабавни ограничения, след конституирането на новия парламент, има заплаха да стартират наказателни процедури против България поради несъблюдение на заложените задължения за по-ефективен надзор в рибарството. Поради тази причина приемането на промени в Закона за риболовство и аквакултури би трябвало да стане в най-спешен порядък, а в лицето на Министерството на земеделието бъдещите народни представители могат са разчитат на цялостна експертна поддръжка ", разяснява в умозаключение заместник-министър Събев.

В срещата с Генералната дирекция в Брюксел присъединяване взеха представители на отрасловите дирекции в българското министерство и на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР