Ще продължим да бъдем отговорни по важните въпроси – цени,

...
Ще продължим да бъдем отговорни по важните въпроси – цени,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Искаме да оставим България стабилна и семействата спокойни

Ще продължим да бъдем виновни по значимите въпроси – цени, инфлация, приходи, беднотия и неравенства
„ Дали отиваме на избори ще решат органите на Българската социалистическа партия. В понеделник привикваме Изпълнително бюро, във вторник Национален съвет и съдружните ни сътрудници от коалиция “БСП за България “. Ще обсъдим, ще решим и ще обявим по кое време ще връщаме и какво ще вършим. “ Това съобщи вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на NovaNews.

В предаването “Офанзива “ тя изясни, че записът на срещата на Демократична България е единствено мотив Има Такъв Народ да изоставен договарянията, само че повода е по-дълбока. „ Започвам да мисля, че „ ИТН “ изобщо не са имали желание да вземат участие в съставянето на това държавно управление. И откриха мотива, Христо Иванов им го даде “, уточни Нинова.

Лидерът на левицата счита, че всеки в парламентарната си група и партията си може да приказва каквото и както реши. „ Виждам, че ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане “, от през вчерашния ден с изказването, направиха нервност, която е несъразмерна с това, което се приказва вътре. Чували сме надалеч по-страшни диалози на Борисов. И за Мишо-бирата и определенията за Цвета Караянчева и “Ти си го избра този прокурор “ – това са страшни диалози, тъй като демонстрират същинско задкулисие. Така че ГЕРБ и Движение за права и свободи да бъдат честен наставник в този миг, е безусловно неуместно “, съобщи вицепремиерът.

От друга страна Нинова уточни, че от тези диалози, които се чуват, би трябвало да се създадат някои заключения: „ Ние подходихме кардинално, вярно и обикновено. Така се прави в политиката – първо поставяш програмата, първо приказваш с сътрудниците “Искате ли да увеличим прага на дребните компании на 100 хиляди за Данък добавена стойност? “, “Искате ли да има безвъзмездни медикаменти за деца, безвъзмездни учебници? “, “Ще преизчислим ли пенсиите от 1 октомври? “. Това беше нещо, което ни липсваше в първия мандат и всичко го отчетохме като неточност – нямахме съответна стратегия. И “БСП за България “ се отнесохме доста съществено за поправянето на тази неточност и казахме, че сядаме първо за това. След това ще приказваме за министри и постове. От диалога разбирам, че до момента в който ние сме подхождали по този начин, на доста от сътрудниците в главите са се въртели към този момент постове. Това не беше обсъждано по време на диалозите ни. Правя си извода, че нашия сериозен и кардинален метод не е бил задоволителен “, счита водачът на Българска социалистическа партия и добави, че името на Асен Василев е обсъждано за министър председател и всички партии са били съгласни.

По думите на Корнелия Нинова има значение кой получава мандата, само че по-важно е дали този, който го получава, е задоволително виновен, умен и диалогичен, с цел да събере несъбираемото. „ И мисля, че ние успяхме. В петък за първи път, след доста старания, седнаха на една маса “Продължаваме смяната “ и “Има подобен народ “. Ние показахме, че сме партията, която може да води разговор с всички “, уточни тя.

„ Мисля, че авансово е имало план този мандат да не се състои и “Има подобен народ “ имитираха, и че има нещо, което форсира тези процеси – приемането на антикорупционния закон и излъчването на Бойко Рашков за КПКОНПИ “, съобщи Корнелия Нинова и продължи: „ От яростта, политическото озверяване и експанзията на ГЕРБ и Движение за права и свободи се вижда, че това е същински боязън да не се случи. Мисля, че се уплашиха и взеха решение още веднъж да пернат “Има подобен народ “ за следващ път. Не сме обсъждали да изчезне името на Бойко Рашков в програмата. Във формата, утвърден от трите партии, неговото име присъстваше. Дадохме програмата за корекции и оферти на Има Такъв Народ и от това, което те върнаха, името му отсъстваше. Притеснява ни, че не се събра воля и брой депутати, които почтено и самоуверено да кажат, че се борим против корупцията и кражбите с този закон и ръководител “, разяснява вицепремиерът. Нинова посочи, че никой от сътрудниците не е поставял въпроса Има Такъв Народ да нямат министри в един предстоящ кабинет.

По думите ѝ решението на Слави Трифонов е безпочвено и без причини. „ Едва ли този диалог може да е мотив за отдръпване от договаряния, на които си дал отговор на два основни въпроса – “Искате ли да вършим държавно управление, да желаеме “, Одобрявате ли тази стратегия, да, започваме да работим по нея и ви даваме оферти. “ И откакто по тези две неща си се съгласил, внезапно да използваш диалога в Демократична България за мотив да се оттеглиш, не го разбирам като нещо съществено. Друга е повода “, съобщи Нинова, като още веднъж посочи, че става въпрос за уплах от работата на КПКОНПИ и ръководител Бойко Рашков.

Нинова изясни, че постоянно се е отнасяла правилно към сътрудниците си, и когато е получила третия мандат, се е обадила на Слави Трифонов, само че той не постъпил по същия метод. „ Това е политическата реалност, само че ние ще останем до дъно правилни, почтени, мъдри, рационални и диалогични. Христо Иванов се обади с нещо като опрощение, чуваме се и с Кирил Петков и Асен Василев. Казала съм им, че първо си привиквам органите на партията, ще се произнесе партията като мандатоносител. Единственият мотив, с който ще се съобразяваме, е Конституцията и решението на груповите органи на Българска социалистическа партия. След това ще им кажа какво ще стане “, безапелационен е водачът на левицата.

Нинова дефинира днешния коментар на президента във връзка с периода на третия мандат като изкусен. „ Конституцията на третия мандат не дава периоди. Но по този мотив, дали да държим или да връщаме мандата, също се чуха много истерични викове. Движение за права и свободи си служат със закани, Карадайъ заприказва за кръв от трибуната на Народното събрание – това е политическо озверяване. ГЕРБ незабавно се втурнаха, “Възраждане “ и те. Очевидно това е новата опорка за офанзива против “БСП за България “, счита Корнелия Нинова.

Тя напомни, най-много на ГЕРБ, Движение за права и свободи и президента, какво се случи август и септември предходната година: „ Имаме безусловно идентична обстановка – третият мандат в Българска социалистическа партия, отвод тогава на Има Такъв Народ и Демократична България да го поддържат, явно е жертван. Обаче апел отвред “дръжте мандата, с цел да приемем законите за Данък добавена стойност, акцизи, Държавно публично обезпечаване, пенсии, здравна каса, актуализация на бюджета “, отвред апели. Държахме го 11 дни – никой тогава не се сети, че има Конституция и тълкувателно решение на Конституционния съд. Президента Радев тогава сподели: “Не може по този безконтролен метод да се отнасяме към българските жители. Не може да оставим хората в наближаващата пандемична рецесия без финансова и обществена поддръжка за бизнеса, опазването на здравето, за медиците на първа линия “. Всички тогава ни молеха да го държим и никой не се сети, че същата Конституция работи. Сега е противоположното – същият мандатоносител, същата Конституция, въпросът е за какво е тази разлика от едни и същи фигури. “ Нинова изясни, че разликата е в последните 7 месеца: „ Разбраха, че това държавно управление няма да има амнистия за обири, задкулисие, корупция, схеми, олигарси. “

„ Единствено Българска социалистическа партия ще реши какъв брой време ще държи мандата “, безапелационен е водачът на левицата и добави: „ ГЕРБ и Движение за права и свободи да престанат да се месят, да заплашват, и да дават препоръки, акъли и настоявания. Свърши времето, в което ГЕРБ и Движение за права и свободи могат да взимат решения в Българска социалистическа партия. “

Според Нинова основният въпрос тук е изборът на ръководител на КЕВР и това е държавен въпрос. „ Разговарях с работодателски организации, с всевъзможни хора. Звънят и споделят, че в случай че оставим КЕВР без ръководител, няма орган, който да вземе решение за цените. Бизнесът няма изясненост на какви цени ще купува и ще продава, ще се стопира ли топлата вода в София, на какви цени ще бъде ток, вода, парно, газ, това е колапс. Затова си позволихме да желаеме от четирите партии те да предложат решение на въпроса. Искаме да оставим България постоянна и хората да са сигурни какво ги чака зимата. Затова се събрахме и им казахме, че продължаваме договарянията за държавно управление, само че през това време да ни кажат какво ще вършат с КЕВР “, разясни вицепремиерът.

Нинова приветства напъните на Кирил Петков да търси други възможности за газ. „ Не знам резултатите от това, само че споделям терзанията на българската промишленост, че нямат изясненост “, сподели още тя.

Вицепремиерът предизвести, че в случай че няма работещ парламент и постоянно държавно управление, служебният кабинет няма да може да реши доста от значимите въпроси, като инфлацията, цените, тока, парното, водата. „ Ако успеем да създадем държавно управление, някои от тях можем да решим, както с поддръжка за бизнеса, по този начин и с поддръжка за семействата. Ако изберем ръководител за КЕВР, той може да реши за две цени – една за по-малко ползване и по-бедни хора и втора за тези с басейните и палатите. Затова е извънредно значимо какво ще се случи в идващите дни. Ние ще продължим да бъдем виновни по тези въпроси, това ни е на-важното – цени, инфлация, приходи, беднотия и неравенства “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР