Ще преструктурираме част от бюджета на министерството, за да могат

...
Ще преструктурираме част от бюджета на министерството, за да могат
Коментари Харесай

500 млн. лв. от бюджета на МРРБ ще бъдат насочени за ремонт на общински пътища и ВиК проекти

Ще преструктурираме част от бюджета на министерството, с цел да могат да се финансират по-малките общини. 500 млн. лева ще бъдат ориентирани за ремонт на четвъртокласни пътища и ВиК планове в общини с население сред 2000 и 10 000 души. Изработени са критерии за оценка на плановете. Финансирането ще става по опростена процедура. Първите траншове е допустимо да бъдат направени още през месец април тази година. Това ще бъде първата стъпка към структурирането на фонда за общински планове, заяви във Видин през днешния ден вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

Около 250 млн. лева ще се заделят от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура " и ще бъдат предоставени за общински пътища. Те са също толкоз значими като републиканската пътна мрежа и би трябвало да се поддържат на еднообразно равнище. Условие за финансиране ще бъде съществуването на издадено позволение за градеж и приключени процедури по Закон за обществените поръчки за избор на реализатори. Останалата част от средствата ще бъдат вложени във ВиК планове. Бенефициенти по тях ще бъдат общини от области, в които ВиК услугите се дават от един оператор, изясни министър Караджов.

До края на месец март АПИ ще разгласи социална поръчка за разработване на абстрактен план за магистрален път през прохода Петрохан с тунелно прекосяване към Монтана, който по-късно ще прави връзка със в този момент строящия се път Ботевград - Видин, осведоми още той. Очакваме това да пренасочи огромна част от инвеститорския интерес към основаването на индустриални паркове, да вземем за пример, към тази част на България, добави районният министър.

Министър Караджов и неговият екип организираха работна среща с регионалния шеф на Видин Любен Иванов и кметовете на 10 от общините в региона. В нея участваха също народните представители Иво Атанасов от „ ИТН " и Петър Миланов от „ Продължаваме промяната ". Пред тях градоначалниците сложиха общи проблеми по повод положението на републиканските и общински пътища. Предстои тематиките да бъдат разисквани и с Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България.

Целта на срещата беше да осведомявам за новите форми, под които Министерство на регионалното развитие ще финансира планове за ВиК и за общински пътища, каквито в централизираните стратегии до момента не е имало. Изяснихме си както разпоредбите, по този начин и опциите за такова финансиране. Най-облагодетелствани от сходни стратегии ще бъдат по-малките общини, а не огромните градове като София, Пловдив и Варна, сподели министър Караджов. Той съобщи, че политиката на министерството към този момент ще бъде да няма обитаеми места без водоснабдяване, без значение от размера им, тъй като обезлюдяването от време на време е заради неналичието на път или на вода.

Пътната инфраструктура във Видинска област е в неприятно положение. С Агенция „ Пътна инфраструктура " ще разгледаме опциите още тази година да се усили размерът на ремонтираните пътища в региона, сподели още районният министър.

В региона продължава модернизацията на сектори от пътя Видин - Ботевград. През тази година по стратегия „ Основен ремонт " на АПИ са препоръчани за осъществяване над 42 километра републикански пътища. Това са малко над 30 км от второкласния път о.п. Видин - Кула - Връшка чука - граница Сърбия, за който се предлага възлагане за разработване на план за още близо 11,5 км, и близо 12 км от третокласния път Иново - Градец - Периловец - Шишенци - Бойница - Кула. Чрез програмата „ Текущ ремонт и поддържане " се планува да продължи ремонтът на близо 28 км от третокласния път Кула - Грамада - Срацимирово - (о.п. Видин - Димово). Ще бъде предоставен ремонт на оборудване на път първокласния път Граница Румъния - о.п. Видин - Димово - Ружинци.

През тази година са препоръчани за възлагане изработването на софтуерни планове за настоящ ремонт близо 7 км от третокласния път Дреновец - Ружинци - Чупрене - местността Бялата вода и за главен ремонт на над 20 км от пътя Подгоре - Шишманово - Макреш - гара Макреш - (о.п. Видин - Димово) и други.

Агенцията ще приготви публични поръчки за избор на реализатор на строителни работи с уговорка за „ допроектиране при нужда " на наличния механически план от 2014 година за доизграждане на 5 км от третокласния път Арчар - Извор - Димово - Острокапци - Кладоруб - Салаш - граница Сърбия. Трасето ще обезпечава връзката с идния нов граничен контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница наоколо до с. Салаш и Ново Корито, Сърбия.

Много държах първата ми аудиенция отвън София като министър на районното развиване и благоустройството да бъде във Видин. Ще обърнем повече внимание на районите, които изостават в развиването си и ще следваме политика на доближаване посредством вложения в благоустройство и инфраструктура. Ще се насочват най-вече към тези региони и общини, които са по-малки и ощетени откъм финансиране до момента, съобщи Гроздан Караджов.

Посещението на районния министър включва и работна среща с кмета на Видин Цветан Ценков за разискване въпроси по отношение на инфраструктурата и развиването на общината.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР