Ще предложим законови промени, с които да бъда въведена рамка

...
Ще предложим законови промени, с които да бъда въведена рамка
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Искаме да въведем ясни правила, с които пациентите да се съобразяват

Ще предложим законови промени, с които да бъда въведена рамка от условия, на които всеки, който желае да предлага софтуерни услуги, би трябвало да дава отговор. Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев във връзка зародилите проблеми при старта на издаването на електронните посоки.

По думите му в условията ще влиза избран запас от хора, избран брой ъпдейти и други механически елементи, които ще бъдат препоръчани от Министерство на здравеопазването. При липса на 100% успеваемост на предлаганите софтуерни артикули ще бъдат налагани финансови наказания.

„ За 7 дни са издадени 1 126 732 електронни посоки. Има непрекъснато повишаване. В тези 7 дни, с едно непрестанно повишаване на бройките електронни документи, считаме, че сме достигнали едно устойчиво равнище. Оттук насетне случаите на противоречие ще понижават до миг, в който изчезнат изцяло “, акцентира доцент Тонев.

Той добави, че се приготвя и група от промени, които ще визират и понижаване на административната тежест за общопрактикуващите лекари.

„ От една страна, вървим към изгубване на хартията, което неизбежно ще се случи, въпреки това, вършим разбор какъв брой време прекарва един персонален доктор тъкмо до пациента, преглеждайки го, и какъв брой време би трябвало да отдели, обективизирайки своя обзор, надлежно да може да отговори и на бъдещите инспекции “, сподели доктор Тонев.

„ За амбулаторния лист вървим към смяна той да остане единствено като опция на хартия, а не да се дублира с електронната му форма “, сподели още ръководителят на парламентарната здравна комисия. Той беше безапелационен, че при въвеждането на новите електронни услуги всеки един модул започва единствено когато са покрити и критериите за отбрана.

Доц. Тонев разяснява и последния случай на принуждение против лекари в Самоков, като уточни, че всяко право върви със отговорности.

„ Обсъждаме като законодателна самодейност да въведем една къса характерност на това какви отговорности имат пациентите. Конкретно от видеозаписите в Самоков се видя, че околните на пациентите влизат на място, на което нямат право да участват. Това не би могло да се случи в полицията да вземем за пример. Искаме да въведем ясни правила, с които пациентите да се преценяват “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР