Ще предложа да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да

...
Ще предложа да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да
Коментари Харесай

Депутат от Варна: Тази среща не е, за да търсим виновни, а за да може пациентите да имат правата, които заслужават

Ще предложа да бъде основана краткотрайна парламентарна комисия, която да се запознае с качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психологични проблеми в България и да формулира стъпки за възстановяване на положението на държавните психиатрични лечебни заведения.

Това съобщи националният представител от " Продължаваме промяната – Демократична България “ Стела Николова, която инициира кръгла маса в Народното събрание на тематика " Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психично-здравни проблеми в България: провокации и решения “, оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ".

Състоянието на психиатричната грижа, достъпът до обществена поддръжка на хора с психично-здравни проблеми и ефикасната отбрана на техните права бяха съществени тематики на полемиката. В нея участваха министърът на правораздаването Атанас Славов, министърът на опазването на здравето Христо Хинков, и омбудсманът Диана Ковачева, представители на изпълнителната и правосъдната управляващи и експерти.

“Тази среща не е, с цел да търсим отговорни, а с цел да може пациентите да имат правата, които заслужават. След запознаването ми с отчета на Европейския комитет срещу изтезанията взех решение, че е време най-безправните български жители да получат съответна грижа, както и медицинските заведения и работещите в тях нужните условия и почитание ", сподели още Стела Николова, като добави, че в направената тактика и в политическата воля се вижда, че има предпочитание за промени, само че във фокуса на тези промени би трябвало да бъдат правата на пациента.

Министърът на правораздаването Атанас Славов се ангажира до края на тази година или началото на идната да бъде импортиран в Народното събрание законопроект за анулация на запрещението. Има подготвен текст на законопроект, той е минал през разнообразни стадии на разискване, от Министерството на правораздаването ще го сложим още веднъж на дневен ред, посочи той.

“Изключително значимо е хората с психично-здравни проблеми да бъдат обслужвани в извънболнична среда ", акцентира по време на полемиката министърът на опазването на здравето Христо Хинков. Той уточни, че промяната се стреми към това по-малко хора да живеят в психиатричните лечебни заведения, а повече в общността. За миналите години се случиха и доста позитивни неща в тази сфера, само че те не са вследствие на напъните на страната, разяснява Христо Хинков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР