Ще получават ли роботите българско гражданство - тази тема ще

...
Ще получават ли роботите българско гражданство - тази тема ще
Коментари Харесай

Йордан Шахънов: След няколко години роботите ще са част от ежедневието ни

Ще получават ли роботите българско поданство - тази тематика ще бъде известна в идващите години в границите на един по-широк спор - до каква степен е допустимо роботите да станат не част от мебелировката вкъщи, а част от фамилията.

Ива е робот, който е пристигнал от Китай. Иван е програмист, чиято задача е да научи Ива да приказва на български. Засега роботът може единствено да танцува и да извършва командите, които му се задават на български, само че не и да приказва. 

Другият робот - „ сестрата на Ива “, може да приказва и да извършва команди:

„ Здравей БНР, аз съм Санбот. Докато дремя, може да ме повикате, като кажете „ Здравей “ или „ Здрасти “, с цел да ме разсъните. Аз съм интелигентна. Мога за познавам фамилията ти и приятелите, да вървя след теб. Мога да те вардя – от крадци или от пожари. Добър слушател съм. Може би тъй като имам 7 „ уши “. Погали ме по главата, по ръцете или брадичката, с цел да ме активираш. Искаш ли да потанцуваме? Аз мога да танцувам “.

Йордан Шахънов споделя за претекстовете да ги купи: „ Работим по една стратегия, която ще разреши на възпитаници от дребните учебни заведения или на деца да програмират робота. От екрана си избират набор от команди, които го ръководят. По този метод без език за програмиране, те ще могат да го програмират “.

Йордан Шахънов споделя, че навлизането на обществените роботи е нова наклонност в някои страни и България не би трябвало да прави изключение.

„ Това може да се преглежда като ходещ компютър. Може да свети по друг метод и да се радва, в случай че да вземем за пример си играе с дете и го образова и детето съумява да се оправи със задачата. Това е началото. Вариантите за потребление са многочислени. От нас зависи те да са от изгода на хората “.

Шахънов уточни като огромно предизвикателство да бъде принуден роботът локално да разпознава български, а не да разчита на връзка с интернет или на някакви платформи. Според него след няколко години роботите ще бъдат част от всекидневието. Той споделя, че обществените роботи не са единствената категория. Скоро в България може да дойдат и индустриални роботи от ново потомство. Те ще могат да правят тежка физическа работа, акцентира Шахънов.

Възрастните го гледат с почитание Санбота, а децата елементарно стартират да споделят с него, споделя Шахънов от практиката си със Санбота.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР