Ще получат ли хората обезщетения При пълен салон на читалище

...
Ще получат ли хората обезщетения При пълен салон на читалище
Коментари Харесай

Тихомир Янакиев на среща с граждани в Черноморец, обясни какво става с казуса за отнетите земи за военните поделения

Ще получат ли хората компенсации

При цялостен салон на читалище „ Димо Николов “ мина срещата на поданици на Черноморец с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Той беше поканен от предприемчив комитет отпред с Васил Жечев, а задачата на срещата беше да се обясни проблема с компенсациите на хората, чиито земи са били отнети преди години и попадат в 5-те военни поделения в града. Част от тези земи към този момент са с отпаднала нужда, само че не се връщат на хората. Вместо това те получават уведомления от Общинска работа земеделие Созопол, че ги обезщетяват в по-отдалечените села на общината.

Още по-големият проблем е, че част от тях са получили тези уведомления последните работни дни преди коледните празници и по този начин са лишени от опцията от 14-дневния период за обжалване, който е по закон.

„ За последните 4 години сме изпращали писма на всяко от държавните управления, които се сменяха, с искане тези земи да бъдат трансферирани на общината, само че всякога без отговор “, сподели кметът Тихомир Янакиев. В момента земите са частна държавна благосъстоятелност, а борбата на хората да си ги върнат в действителни граници е от 20 години.

Кметът изясни, че Общината няма никакви пълномощия при разпределянето на компенсациите. Това се прави от Общинска поземлена комисия, която обаче не е на послушание на Общината, а е назначена от страната посредством Областната дирекция по земеделие и гори всички част от структурата на Министерство на Земеделието и храните. Държавата е тази, която наема и частна компания с геодезическа дееспособност, която разпределя парцелите съгласно заявките на хората.

Свободните имоти, с които се възмездяват жителите, се дават от Общината /в взаимозависимост от това къде са останали такива /по предложение от Областната дирекция по земеделие и гори/, гласоподават се на общински съвет и решението отива в Министерство на земеделието и храните, където се ревизира дали съществуват в общинския аграрен фонд.

„ Истината е, че предходното ръководство на общината 12 години продаваше най-апетитните парцели и по този начин попълняше бюджета. От 4 години насам, откогато съм кмет, не сме продали и един сантиметър земеделска земя. Няма и да продадем. “, съобщи кметът Тихомир Янакиев.

Той изясни, че  връщането на земите се е проточило във времето, тъй като след всеки продаден от някогашния кмет парцел, проектът се връща за преправка и периодите се удължават. И този развой е траял 24 години.
Директорът на дирекция „ Административно-правна и осведомително обслужване " в общината Галина Георгиева посочи, че който е приел препоръчаното му обезщетение и не е обжалвал, към този момент е пропуснал правото си да си получи земята в действителни граници.

Тези, които към момента не са получили документите за обезщетение в друго обитаемо място, или към момента не е изминал 14-дневния период за обжалване на получените решения, би трябвало незабавно да заведат каузи. Жалбите могат да бъдат подадени и непосредствено в съда, в случай че лицата нямат достъп или опция да се срещнат с документите си в Общинска поземлена комисия.

Трябва обаче да ревизират тъкмо какви земи и в кое землище са декларирали, че желаят да им бъдат възобновени.

Има и такива, които не могат да бъдат върнати, посочи госпожа Георгиева. Такъв е казуса с поделението в местността Акра. Областна администрация Бургас, към която все още парцела е в ръководство,  е направила стъпки за даването му  в проекта за обезщетение, само че Министерство на земеделието и храните не е разрешило, защото не дава отговор на изискванията за включване в поземления фонд.

Случаите, какъвто е м.Акра,  когато има отпадане на нуждата от парцели, обвързвана с защитата и сигурността на страната, по искане на някогашния притежател или неговите наследници регионалният шеф анулира отчуждаването, в случай че лицата не са били обезщетени. Специфичното в тази ситуация е, че искането  се предявява в 6-месечен период от датата на обнародването на решението на Министерския съвет, като още веднъж срокът е прекомерно къс и очевидно доста някогашни притежатели не са съумели да се възползват.

В съответния случай липсва и посочената в закона разпоредба на Министерския съвет, която да дефинира изискванията и редa за анулация на отчуждаването, което още повече усложнява решението по проблема.

Подкрепяме мнението на жителите на гр. Черноморец, че Плана за обезщетяване и настаняване на правоимащите лица е направен при неразбираеми критерии и липса на гласност, и макар че закона няма сходни условия, процедурата можеше да бъде по-открита.

Кметът Янакиев съобщи, че поддържа хората и е подготвен да оглави група от инициативния комитет, която да се срещне с министъра на земеделието и горите и да разиска с него този проблем.

Васил Жечев от инициативния комитет упорства да се направи и митинг пред Областна администрация, с цел да се обърне внимание на този проблем от страна на държавните органи и от медиите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР