Ще положим всички усилия да се завърши пътят Загражден –

...
Ще положим всички усилия да се завърши пътят Загражден –
Коментари Харесай

Наново възлагат пътя Белица-Загражден при избран изпълнител, защо?

" Ще поставим всички старания да се приключи пътят Загражден – Белица. Веднага ще започва работата по социална поръчка за довършването му и се надявам още доникъде на другия месец тя да бъде оповестена ". Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова при срещата с ръководителя на съдружие " Горди загражденци " – Евгения Бояджиева, членовете на сдружението – Дочо Толсузов и Милка Родопска, и кметовете на с. Давидково – Севда Чолакова, и на община Баните – Павлин Белчев.

Оптимистичните прогнози са пътят да бъде пуснат в употреба доникъде на идната година, стана ясно на срещата.



„ Работата по 7-километровата права сред двете обитаеми места е стартирала още през 2017-та година. Тя обаче е спряна, защото след подписване на контракта с изпълнителя влизат в действие нови, по-високи условия за осъществяване на пътните настилки, според промени в Наредбата за планиране на пътищата, което оскъпява плана, респективно осъществяването на обекта. Предишното управление на Агенция „ Пътна инфраструктура “ обаче не е коригирало заданието за планиране и градеж и по този начин средствата, планувани по контракта, остават същите, само че са прибързано изчерпани “, написа буквално в прессъобщение на ведомството.

обаче откри две основни грешки в спуснатата информация.

Първо, строителните работи по обекта стартираха през септември 2019-та, а не през 2017-та, както сочат от Министерство на регионалното развитие. В 2017 година бе оповестена възлагателната процедура.



Второ, упоменатата Наредба за планиране на пътищата е реалност от август 2018 година и влиза в действие от 26-ти октомври с.г. Решението за установяване на реализатор за този обект е от 5-ти октомври 2018 година Тоест, не е било допустимо да се създадат каквито и да е корекции по заданието за поръчката в интервала сред нейното оповестяване и избора на реализатор.  



От Министерство на регионалното развитие осведомят още, че осъществяването на пътя е на заключителен стадий, секторът е чакълиран, построени са подпорни стени и са обрушени скатовете. Остава единствено да се извърши асфалтирането.

„ Поредният несбъднат и с документални проблеми градеж, на който се натъкваме, само че ще създадем пътя на хората “, сподели проектант Комитова и добави, че пътищата не са на някоя партия, а на българския народ. „ Те са национално благосъстояние и в това време са развой, който би трябвало да развиваме непрестанно, с цел да става страната ни по-достъпна и по-добро място за живеене “, се споделя още в прессъобщението след срещата.



Представителите на сдружението и кметовете на с. Давидково и на община Баните благодарили на министър Комитова за диалогичността и градивния звук на диалога. Те изразили удовлетворение от постигнатото решение и поддръжката, получена от районния министър.

Припомняме, че процедурата за избор на реализатор на инженеринговата поръчка (проектиране и строителство) за третокласния път, който е частично черен, лиши на Агенция „ Пътна инфраструктура “ година и три месеца. Тя бе стартирана през септември месец 2017 година и финализирана с контракт през декември 2018 година

Работата на терен обаче стартира през септември 2019 година, точно поради изискващата се нормативна смяна в проектирането, отразяващо се и след това и на строителството.



За реализатор бе определена компанията „ Иса 2000 “ ЕООД, чиято оферта бе на стойност 3,4 млн лева без Данък добавена стойност (или 4 млн. лева с ДДС). Нейният ангажимент е да извърши проучвателно-проектантски работи и строителство на 7,5-километров сектор, който свързва областите Пловдив и Смолян  като опция на второкласния път през Асеновград и Чепеларе.

Населението на Баните, Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Рибен дол, Две тополи и други нееднократно е провело подписки и митинги. През 2017 година образуваха комитет „ Горди загражденци “ и за два дни събраха 600 подписа в поддръжка на протестно писмо, изпратено до 11 институции.

Потърсихме кмета на община Баните да разясни за какво е нужно ново възлагане на обект, за който има определен реализатор с непрекратен контракт.  

„ В рамките на сумата, контрактувана с публичната поръчка, изпълнителят е направил всичко належащо, само че тя не е задоволителна за асфалтиране на пътя. В същото време средствата, нужни за дотъкмяване на сектора - асфалтиране, мантинели и маркировка, са повече от 50% като стойност от към този момент подписания контракт със настоящия реализатор. По закон следователно би трябвало да се направи ново възлагане. Идеята е сумата да се включи в бюджета на АПИ за 2022 година. Затова ще пуснат в този момент публичната поръчка, с цел да може при започване на идната година да се подпише нов контракт, в случай че няма обжалване “, сподели Белчев.

По думите му прогнозната стойност на новата поръчка ще е сред 4 и 5 млн. лева и добави, че сумата се е оказала незадоволителна тъкмо поради промени в Наредбата за планиране на пътища.

„ Г-н Инджов – притежателят на компания „ ИСА 2000 “, също присъстваше на срещата и той даде информация в елементи. Иначе работата, свършена от сдружението, е доста качествена. Остана единствено да се асфалтира “, добави кметът. Той акцентира, че срещата с министър Комитова е била продуктивна и я дефинира като „ една стъпка напред за дотъкмяване на пътя Загражден – Белица “.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР