Ще поеме ли глътка въздух центърът на София или поне

...
Ще поеме ли глътка въздух центърът на София или поне
Коментари Харесай

Нискоемисионната зона в София: скоро и за по-чист въздух

Ще поеме ли глътка въздух центърът на София или най-малко ще се освободи ли от замърсяващите коли? Отговорът е евентуално да и то ще се случи напълно скоро - евентуално до една година.

Причината е, че към този момент има направено ново задълбочено проучване, направено от организации от самодейността TRUE (виж карето). Екипът изследва какво ще се случи, в случай че в центъра на столицата се вкара нискоемисионна зона (НЕЗ), и откри, че колкото по-бързо се вкара тя и се разраства гладко оттова нататък, толкоз по-ефективно ще намалеят излъчванията на нездравословни замърсители.

На особено събитие, на което присъстваше посланикът на Швеция в България, създателите на проучването предоставиха резултатите в своя отчет, а общинският консултант от Столичния общински съвет (СОС) Зафир Зарков уточни хронологията на събитията в София.

Цели 74% от общите излъчвания на NOx (азотен диоксид) от леки коли в София са породени от дизеловите коли. Азотният диоксид, който пък е източник на фини прахови частици - другият главен замърсител в столицата, е извънредно нездравословен за човешкото здраве, изключително за белите дробове. Същевременно българската столица е измежду градовете с най-лошо качество на въздуха в Европейския съюз (ЕС).
Реклама
Затова и е значимо София да се трансформира в по-здравословно място за живот за жителите си. В началото ще бъдат неразрешени единствено най-мръсните и остарели коли, като единствено живеещите в дадения регион с такива коли ще имат достъп.
Eдни мръсни булеварди
Нискоемисионната зона е необятно употребен способ за понижаване на замърсяването на въздуха в избрани елементи на градовете, като е постоянно употребена в европейските страни. Йоан Бернард, който е старши откривател в екипа на ICCT Europe, изясни, че в София има повече коли, в сравнение с из Европа - междинното у нас е 663 коли на 1000 души, до момента в който междинното за Европейския съюз е към 450. Освен това междинната възраст на колите в страната е 18 години, а в Европейски Съюз са с изключение на по-малко са и много по-млади - 11.5 години.

Данните сочат, че през 2020 година дизеловите коли, сертифицирани за екологичен клас Евро 4 или по-нисък стандарт, съставляват цели 56% от общите излъчвания на NOx и 85% от общите излъчвания на фини прахови частици (ФПЧ) от пътнически коли в София.

Към момента 86% от общите излъчвания на ФПЧ се дължат на дизеловите коли, а на колите по стандарти Eвро 3 и 4 се пада най-големият дял от същите тези излъчвания - 65%.
Реклама
Заради филтрите за прахови частици за дизелови мотори (DPF) обаче колите по стандарти над Евро 4 демонстрират доста по-ниски равнища на ФПЧ. Подобно на обстановката с излъчванията NOx, бензиновите коли се показват по-добре във връзка с излъчванията ФПЧ спрямо техните дизелови аналози.

Като цяло бензиновите коли съставляват 56% от автомобилния парк в София и способстват с 14% към общите излъчвания на фини прахови частици.

Всичко това е проблем - дишаме замърсен въздух, цялостен със замърсители, който освен вреди на възрастните, само че и може да има дълготрайни последици за децата. Посланикът на Швеция в България Н.Пр. Катарина Рангнит подсети, че точно те са измежду най-уязвимите групи от мръсния въздух.
Пътят напред
Докладът на специалистите от самодейността TRUE изследва какво ще се случи, в случай че в София бъде въведена нискоемисионна зона.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Градове 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Свят 3 Градове 1 Климат 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
В случай че няма никакви подхванати дейности, естествената замяна на автомобилния парк ще понижи междинните стойности на излъчванията на NOx от пътническите коли в София с 33% чак до 2027 година и с 59% до 2032 година спрямо актуалните равнища. Освен това излъчванията на фини прахови частици ще бъдат понижени с 60% до 2027 година и с 83% до 2032 година

Това обаче е прекомерно постепенно и прекомерно незадоволително, по тази причина и екипът на TRUE изследва какво ще се случи, в случай че в някои елементи на столицата има частична възбрана за коли.

" Ние изследваме въздействието на два разнообразни графика за въвеждане на НЕЗ: един, при който нов стадий се вкарва на всеки две години от 2022 до 2032 година, и един по-ускорен график, при който всеки нов стадий се вкарва годишно от 2022 до 2027 година Това последователно използване на рестриктивните мерки е общоприета процедура на съществуващите НЕЗ в европейските градове, като да вземем за пример Брюксел, Милано и Париж ", пишат от екипа в своя отчет.

Ако обаче се вкара нискоемисионна зона и на всеки две години има нови етапи и разширения на зоните, до 2032 година ще има 90% понижаване на излъчванията. До пет години нискоемисионната зона пък ще реализира сред 80 и 97% повече понижение в количеството ФПЧ спрямо разновидността, при който въобще няма такава зона.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Новата облага на София
Колкото по-рано бъде въведена НЕЗ, толкоз по-големи ще бъдат понижението на излъчванията и приносът за по-чист атмосферен въздух, излиза наяве от отчета.

Затова и желанията на Столичната община са да показват пилотната НЕЗ през 2022 година

" Разглеждаме въвеждането на две нискоемисионни зони в София, в които да се наложат ограничавания за влизане на замърсяващи коли. Първата включва историческия център, а втората е със доста по-широк обсег ", сподели общинският консултант Зафир Зарков на представянето на проучването. Конкретните параметри на зоната, която общината и общинският съвет ще одобрят, към момента не са конкретизирани, само че отчетът може да послужи за добра основа, означи Йоан Бернард.

Първо, дизеловите коли с мотори по стандарт " Евро 1 " и част от " Евро 2 " ще бъдат неразрешени в централната зона през зимата. По думите на Зарков те са към 30% от колите в София.

" НЕЗ е проектирана по този начин, че по-старите, по-замърсяващи коли да бъдат неразрешени първи, започвайки от 2022 година, като спомагателни ограничавания се вкарват в границите на шест стадия. Разрешените в НЕЗ групи коли последователно се лимитират до 2032 година, като в последна сметка се позволяват единствено дизелови коли със документ по стандартите Eвро 7 и бензинови коли със документ по стандартите Eвро 6d и 7 ", показват откривателите в своя отчет. Засега предлагането е възбраните да не важат за живеещите в дадения регион.

Ако задачата е да се реализира 50% понижение на междинния емисионен фактор за NOx по отношение на настоящето равнище, с въвеждането на НЕЗ такова може да се реализира пет години по-рано, в сравнение с без въведена НЕЗ, написа в отчета.

Контролът върху зоните ще се случва посредством екостикерите и камери, като второто е потвърдено ефикасен способ от други европейски градове. Кейлин Лий, теоретичен помощник в екипа на ICCT Europe, която показа част от проучването, акцентира, че би трябвало да има непрекъснат мониторинг и премерване, с цел да се наблюдава успеваемостта на нискоемисионните зони.

Освен нискоемисионните зони специалистите обясниха, че водачите би трябвало да бъдат подтиквани да се трансферират към благоприятни условия с нулеви излъчвания - да вземем за пример ходене, каране на колело, посредством финансова поддръжка за транспортни средства с нулеви излъчвания или възстановяване на инфраструктурата на градския превоз. Важно е да се адресира равното разпределение на отговорността, с цел да не се натоварят прекалено много групите с ниски приходи при предприемането на сходни ограничения, споделиха от екипа. Освен това, защото по-старите коли постоянно принадлежат на лица с по-ниски приходи, за поощряване на по-справедливо въвеждане на НЕЗ беше предпочетена скица, при която последователно се усилва броят на засегнатите по евростандарт ", показва се в отчета.
А на запад - към този момент пробван прийом
В Европейския съюз има над 300 нискоемисионни зони в разнообразни градове като Лондон, Париж, Брюксел, сподели Йоан Бернард. Във френската столица нискоемисионната зона е въведена през 2016 година и ще бъдат неразрешени дизеловите коли от юли 2024 година, показа той. Брюксел пък ще забрани дизеловите коли без филтри за частици през 2022 година

Бернард изясни, че разликата сред това по какъв начин работи зоната в двата града е в метода на надзор. В Париж са можели да ревизират, само че в Брюксел въвели към 300 камери, които автоматизирано да ревизират. " Открихме, че такава мрежа от камери е доста ефикасна при използване на нискоемисионната зона ", сподели откривателят.

Разбира се, ще е належащо София да предлага и положителни други възможности на автомобилния трафик - добър градски превоз, велоалеи, а и да се адресира казусът с битовото отопление.
" Не може да постигнете по-добро качество на въздуха, без да вземете поради всички забъркани фактори ", сподели посланикът на Швеция в България Н.Пр. Катарина Рангнит. Кой изготви изследванетоАвторите на проучването са част от самодейността TRUE, кратко от The Real Urban Emissions (TRUE) Initiative, която се заражда след абсурда с автомобилните излъчвания " Дизелгейт ". В нея влизат две организации - FIA Foundation и International Council on Clean Transportation (ICCT), като тяхната цел е да спомагат на градовете да адресират казуса със замърсяване на въздуха от трафик. Clean Air Fund пък е неправителствената филантропска организация, която финансира работата по отчета за нискоемисионна зона в София, като тя работи в международен мащаб, с цел да даде опция на финансиращи, откриватели, политици и деятели да доставят чист въздух за всички. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Климат
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР