Ще падат още мостове. Ще има още аварии и неприятни

...
Ще падат още мостове. Ще има още аварии и неприятни
Коментари Харесай

Инж. Ишев: Ще падат още мостове! Географ: Тепърва ще усещаме ефекта от всичкия бетон по морето

" Ще падат още мостове. Ще има още повреди и неприятни случаи ", предизвести специалистът. По думите му чакаме едно оборудване да изпадне в спешно положение, с цел да му обърнем внимание.

 

" За да се подобрят пътищата, трябват големи средства, а те не всеки път се обезпечават. Това се натрупва с времето ", съобщи инж. Ишев.

 

Най-критичните точки са по оборудванията, счита той.

 

" Докато веднъж можем да го заобиколим, едно оборудване, в случай че се случи нещо с него, пътят се прекъсва. "

 

Няма потребност да хвърляме милиони за глупави планове, а да подобрим пътната сигурност не с набиването на мантинели, тъй като от време на време се оказва, че това я утежнява, посочи експертът и запита " би трябвало ли да се набиват мантинели на всички места? "

 

Всяко място, където се случва такова злополучие е неповторимо, тъй като е комбиниране от разнообразни фактори. Погрешно е изводите от анализите след едно злополучие да се трансферират на друго място.

 

Това разясни доцент доктор Стелиян Димитров от Геолого-географския факултет на Софийския университет. Той е част от екип географи, които ще снимат потърпевшите места след потопа в Царево. Доц. Димитров е правил сходни проучвания след водното злополучие в Карловско предходната година.

 

" Всяка територия е неповторима, с неповторими проблеми. В случая има съвпадане сред локалната география по Странджанското крайбрежие и рухването на този забележителен дъжд. "

 

Другият проблем е застрояването, тъй като тези " запечатани повърхности " ускоряват повърхностния отток, акцентира доцент Димитров в предаването " Хоризонт до обед ".

" Тепърва ще усещаме резултата от всичкия този бетон и този резултат ще бъде не в наша изгода. "

 

Целта на обследването, в което взе участие Стелиян Димитров, е да могат на практика да бъдат измерени засегнатите от наводнението територии, с цел да се получи количествена характерност на явлението.

 

С безпилотна летателна система ще бъде направена ортофотокарта. Ще бъде осъществено и лазерно сканиране, тъй че да се направи цялостна реорганизация на това, което се е случило, добави доцент Димитров.

 

" Поне на три от деретата, в които имаше проблеми, ще се опитаме да ги създадем на 2-3 км във вътрешността, посока от морето към сушата. "

 

В рамките на седмица ще има предварителни резултати, които ще бъдат обществено оповестени.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР