Ще отправя запитване към Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни

...
Ще отправя запитване към Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Ще поискам да бъде отпуснато зърно от държавния резерв в помощ на животновъдите

Ще насочва питане към Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси " да бъде отпуснато зърно за подкрепяне на животновъдите. Това разгласи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на онлайн среща, в която участваха отрасловият заместник-министър доцент Крум Неделков, представители на Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите в България, както и специалисти от МЗХГ. В случай, че бъде обезпечено зърно то ще бъде възобновено в запаса на страната ни през идната година. Помощта е нужна за сектора по отношение на ниските изкупни цени на месото и високите стойности на фуражите.

Проф. доктор Христо Бозуков осведоми фермерите за извършените диалози на европейско равнище във връзка с високите цени на фуражите и полученото увещание от Комисаря по земеделие и развиване на селските региони Войчеховски, че се търсят разновидности за компенсиране на животновъдите.
Участниците в срещата разискаха и тематиката, обвързвана със средствата за хуманно отношение към животните. Министър Бозуков посочи, че досега по държавната помощ са разплатени близо 12 млн. лв. от общия утвърден финансов запас за 2021 година в размер на 35 млн. лв.. „ До края на годината ще бъде изплатен остатъкът от 23 млн. лв. към свиневъдния отрасъл по схемата за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към развъждането на прасета " добави още министърът.
По време на диалозите, управлението на министерството се ангажира, при актуализация на бюджет за 2021 година, да направи преценка дали е допустимо създаване и нотифициране на нови схеми за държавни помощи, посредством които да бъдат увеличени средствата още в актуалната година. Министър Бозуков съобщи, че ще бъде прегледана опцията за нарастване на средствата по схемата за хуманно развъждане на прасета за идната финансова година.
Във връзка с настояванията на сектора за включването на нови оферти в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), министърът изясни, че от страна на сектора се разпореждат прекомерно огромни очаквания на Плана, чиято цел е обвързвана с възобновяване на стопанска система след Ковид рецесията и налагане на резистентност от преди пандемията. „ Над 16 милиарда лв. са влезнали в българското земеделие от приемането на страната ни в Европейския съюз по линия на обезпечените финансови принадлежности до този миг. Не действителни са упованията на земеделците, че със заложените средства в НПВУ могат да бъдат обезщетени всички действия, които не са направени до момента в земеделието " безапелационен бе проф. доктор Христо Бозуков.

Аграрният министър увери присъстващите, че от страна на Българската организация по сигурност на храните се подхващат всички законови дейности по преодоляване разпространяването на болестта Африканска чума по свинете на територията на страната.
В края на срещата министър Бозуков съобщи, че в къси периоди браншът ще бъде осведомен за подхванатите ограничения по техните претенции, както и за резултатите от дейностите на МЗХГ в помощ на бранша.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР