ще открие международната конференция Дни на математиката в София“, която

...
ще открие международната конференция Дни на математиката в София“, която
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев ще открие конференцията „Дни на математиката в София”

ще открие интернационалната конференция „ Дни на математиката в София “, която ще се състои под патронажа на президента в зала „ Васил Левски “ на хотел „ Хаят Риджънси “ в София. Това оповестиха от прессекретариата на президента. 

Форумът се провежда от Института по математика и информатика при Българската академия на науките, взаимно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и със Съюза на математиците в България. Конференцията ще събере в София повече от 200 учени от над 30 страни. 

В рамките на откриването се чака президентът Радев да приветства участниците и гостите на конференцията и да връчи премията по математика на Института по математика и информатика за 2023 година Наградата се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи достижения в региона на математиката. Предишните носители на премията са Мартин Касабов от Университета Корнел в Итака, Съединени американски щати (2014), Кирил Дачев от Университета Пърдю, Съединени американски щати (2017), Грета Панова, Университета на Южна Калифорния, Съединени американски щати (2020).  

От 10-и до 14 юли в границите на Международната конференция „ Дни на математиката в София ” (Mathematics Days in Sofia) участниците от 30 страни ще показват нови резултати в типичен и съвременни области на математиката и информатиката, оповестиха уредниците.  

Те показват, че доста български математици и информатици работят в влиятелни университети и научни центрове отвън България. Една от главните цели при организирането и провеждането на научни конгреси като „ Дни на математиката в София “ е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като даде среда за сполучливи взаимни проучвателен действия за постигане на търсените и по този начин нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развиване. 

В рамките на конференцията ще се проведат работни срещи, както и съвещания в седем секции и пет мини-симпозиума.  

Международната конференция “Дни на математиката в София 2023 ” се организира с поддръжката на Научна стратегия „ Повишаване на изследователския потенциал в региона на математическите науки ”, Министерството на образованието и науката и Фондация „ Саймънс “. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР