Ще настоявам на главния прокурор Иван Гешев да не сложи

...
Ще настоявам на главния прокурор Иван Гешев да не сложи
Коментари Харесай

Надежда Йорданова настоява съдебната реформа да не приключи с оставката на Гешев

Ще упорствам на основния прокурор Иван Гешев да не постави точка в напъните за правосъдната промяна, тъй като ни следва огромната задача - изменение в Конституцията. Това съобщи депутатът от ПП/ДБ и някогашен правосъден министър Надежда Йорданов а пред bTV. Информация за изявлението й беше разористранена от пресцентъра на " Демократична България ".

Според Йорданова е от основно значение идващият основен прокурор да бъде определен, откакто бъдат осъществени плануваните промени в Конституцията.

" Установено е, че институцията " основен прокурор " в България генерира в себе си доста юридическа и фактическа власт. Толкова доста, че тя корумпира и доста изкушава лицето, което заема този пост, да прекрачи отвън закона откритите граници на своето държание ", разяснява тя. Надежда Йорданова е безапелационна, че това би трябвало да се промени на конституционно равнище преди да бъде определен наследникът на Гешев.
 Ивайло Мирчев: Целта на конституционната промяна е да няма нов Гешев
Ивайло Мирчев: Целта на конституционната промяна е да няма нов Гешев

Странната интензивност на основния прокурор през последните седмици може да възпроизведе остарелия модел

Бившият правосъден министър счита, че обществото е изцяло наясно за нуждата от правосъдна промяна. " Всяко изпитание за път напред, за промяна, стига до рубежа на корупцията и, до момента в който не прекосим това, до момента в който нямаме работещи институции, които да се оправят с корупцията, няма по какъв начин да продължим напред ", заяви тя.

По думите на Йорданова членовете на ВСС проявяват двоен стандарт. Тя означи, че преди година от ВСС са реагирали с иронични забележки по отношение на показаните доказателства към искането й за предварително премахване на основния прокурор. " Осемте джуджета " беше едно от основанията за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, което показах и настоявах през предходната година. Тревожно е, че сега се основава чувство, че дейностите на членове на Висш съдебен съвет са стимулирани от политическата обстановка. Като експерт и като депутат упорствам всяко такова подозрение да бъде опровергано ", посочи Надежда Йорданова. 

Тя сподели още, че по отношение на  срещу кабинета на Бойко Борисов "  зад колоните на Министерския съвет от 2020 година, за който Гешев е поздравил Министерство на вътрешните работи за законосъобразните дейности, месеци наред имало тотално безучастие по разследванет о. " Главният прокурор сподели цялостно неглижиране и безусловно неотстъпчив отвод да приказва за делата от високо публичен интерес. Нещо, което внезапно се промени в последните месеци ", подчерта Йорданова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР