Ще изпълним Преспанското споразумение докрай, очакваме това и от гръцка

...
Ще изпълним Преспанското споразумение докрай, очакваме това и от гръцка
Коментари Харесай

Заев: Ще изпълним Преспанското споразумение докрай, очакваме това и от гръцка страна

Ще осъществим Преспанското съглашение до дъно, чакаме това и от гръцка страна, съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, представен от "Независен весник ".

Заев сподели, че съглашението би трябвало да се извърши, тъй като носи стратегическо партньорство, придобивки за Северна Македония, нов другар - южната съседка Гърция, и разкрива доста нови вероятности. Той напомни, че Преспанското съглашение бе решаващо за участието в НАТО и макар разочарованието от отлагането на разширението на Европейски Съюз остава най-сериозната гаранция за приемане на дата за договаряния със съюза.

Като "неприлично предложение " дефинира в. "Слободен щемпел " поканата на Русия към Северна Македония и Албания да се включат в Евразийския стопански съюз /ЕАИС/. Според специалисти обаче предлагането на Русия страните от Западните Балкани да си помислят за такова участие не би трябвало да се гледа толкоз отрицателно, тъй като то може да повлияе на френския президент Еманюел Макрон да отдръпна ветото си за участие на двете страни в Европейски Съюз, считат специалисти. Предложението за участие в ЕАИС бе отправено от непрекъснатия представител на Русия в Европейски Съюз Владимир Чижов единствено няколко дни, откакто Северна Македония и Албания получиха леден душ от Брюксел.

Той посочи, че ЕАИС е доста по-хуманна и по-демократична организация от Европейски Съюз. Премиерът Зоран Заев изрично съобщи, че страната до момента не е получила публична покана за ЕАИС, и акцентира, че даже и да получи, сигурно няма да я одобри.

Македонските политически специалисти считат, че възможното приемане на съветското предложение може да има нездравословни последствия, само че въпреки това, може и да форсира процеса на топене на договарянията с Европейски Съюз, защото в този момент Европа ще се тормози още повече от съветското ухажване на Балканите.

Намаляване на санкциите, признание на тротинетката за транспортно средство и повишение на възрастовата граница за шофьорска брошура от 70 на 75 години са новостите в закона за сигурност на придвижването, признати на последното съвещание на държавното управление, написа в. "Вечер ".

Измененията в закона плануват още краткотрайно лишаване на транспортно средство, което подвига огромен звук и нарушава публичния ред и спокойствието на жителите. Тротинетката се признава за транспортно средство, което може да се движи по велоалеите със скорост до 25 километра в час, а на пешеходна пътека - до 6 километра в час. Глобата за превишаване на тази скорост е 120 евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР