Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание? Съдейки

...
Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание? Съдейки
Коментари Харесай

Партийни номади препускат из депутатските листи

Ще наподобява ли по друг метод 48-ото Народно заседание? Съдейки по партийните листи с претендентите за депутати, се чака да забележим още от същото. Все отново на идните избори има и някои нови лица, а и значително политически номади. 

 

Партия от непознати

 

Безспорен водач в политическото номадство е партия " Български напредък " на Стефан Янев. Листите ѝ са формирани главно от някогашни фрагменти на други политически обединения. Например в Благоевград лидер е Надежда Самарджиева, която е била на шесто място в листата на " Изправи се, мутри вън " на изборите през юли 2021 година Вторият в листата Румен Кондев пък е бил претендент за народен представител през 2019 година от партията " Лидер " на енергийния необут Христо Ковачки. Третият в листата Христо Гушков е бил все на избираемо място на последните 3 гласувания от листата на Има Такъв Народ.

Сред претендентите за депутати от " Български напредък " в Бургас също има такива, които са сменили партията през последната година. Вторият в листата Стоян Грозев през април 2021 година е бил претендент, повдигнат от " Изправи се! Мутри вън! ". През 2019 година пък става общински консултант в Бургас от ДБГ на Миглена Кунева. Във Велико Търново втори в листата на " Български напредък " е Борислав Ангелов, който преди този момент е бил претендент от " Републиканци за България ".

По същия метод е и във Видин. Водач на листата е адв. Лъчезар Колев Минчев, който е бил от партията  " Коалиция за теб, България ". На второ място е поставена Цецка Хаджигеоргиева, която на предходните избори е била от Има Такъв Народ. Третият претендент на " Български напредък "  Мирослав Людмилов преди този момент е бил претендент от " Българско лято " на Васил Божков. Водачът на партията на Янев в Габрово пък е " мигрирал " от третото място в листата на Българска социалистическа партия от предишните избори. Политически номади са поставени на избираеми позиции в листите на " Български напредък " и в областите Враца, Перник, Пловдив, София, Хасково и Шумен. 

Партията на Стефан Янев обаче не е единствената, която се е възползвала от прехвърлянето на партийни фрагменти. " Продължаваме промяната " е приютила част от отцепниците от " ИТН "  в предишния парламент. Бившият народен представител от партията на Слави Кирил Симеонов в този момент е втори в листата на Политическа партия в Търговище и шести във Варна. В Кърджали след острието на Политическа партия Никола Минчев претендент за народен представител е Георги Чепишев, който е някогашен депутат в 46-ото Народно събрание от Има Такъв Народ. Иво Атанасов, който също напусна Има Такъв Народ, в този момент е лидер на " Промяната " във Видин. Бившият състезателен министър Радостин Василев към този момент води листата на Политическа партия в Габрово.

Има и необикновен продан на фрагменти и сред Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Бившият народен представител и шампион по шах Цвета Галунова напусна партията на Костадин Костадинов и в този момент е четвърта в листата на социалистите във Велико Търново.

 

Нови лица

 

Въпреки че не са доста, има и някои нови имена, които до момента не са попадали в листите с кандидат-депутати. Лидер на листата на " Демократична България "  за Пловдив област към този момент не е Велизар Шаламанов, а юристът Йордан Иванов. Той е зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив и беше назначен за регионален шеф от кабинета " Петков ". Освен в Пловдив област, шефът на ДСБ в Пловдив Иванов е на второ място след съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в Пловдив-град.

Нови лица има и в ГЕРБ. На избираемото второ място във Враца този път е комплициран Мартин Харизанов. Той е 32-годишен и е приключил в Стопанска академия,,Д.А. Ценов ” – Свищов. В момента е докторант по стопанска система в академията. Женен е за дъщерята на известния врачански предприемач Красимир Каменов - Пенката, който беше упрекнат от прокуратурата за машинация с еврофондове. Синът на Нидал Алгафари Николай пък е на трето място в 23 МИР София. Любопитна е и Рая Назарян, която е на второ място в листата на ГЕРБ за 24 МИР София. Тя е юрист в адвокатската фирма на Менко Менков, който нормално съставлява ГЕРБ и Бойко Борисов в съда.

От Политическа партия за първи път в листите и на избираемото второ място виждаме Юлия Иванова-Никова, която е претендент за народен представител от Перник. Тя е приключила Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, учила е в Сорбоната в Париж и в Babson College в Съединени американски щати. В 24 МИР София на второ място, на което преди беше Лена Бориславова, в този момент е сложен Петър Георгиев Петров. Той има повече от 17 години опит като чиновник в службите за сигурност. От 2013 година до началото на 2022 година е заемал редица управителни длъжности в структурата на ДАНС. В интервала януари – август 2022 година е бил консултант в кабинета Кирил Петков и секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Новите лица в Българска социалистическа партия идват най-вече от младежките структури на партията. Във Велико Търново на избираемото второ място към този момент не стои Христо Кавалски, който е ръководител на общинския съвет в Павликени, а София Вергилова-Георгиева, която през 2019 година стана заместник-председател на локалния парламент в Свищов. В столицата също има разбърквания в листите, като на избираемо второ място е сложен Георги Ангелов от младежкото Българска социалистическа партия. 

На някои места Движение за права и свободи също са заложили на млади фрагменти за идните избори. Такъв е казусът в 24 МИР София и Добрич, където лидер на листите е 32-годишната Ертен Анисова. Тя има магистърска степен по „ Право “ от Великотърновския университет „ Св. св Кирил и Методий “ и бакалавър по „ Политология “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Работила е като специалист в Комисия по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. След нея на второ място в София е Васил Методиев Петков, който е наследник на наказания някогашен общински консултант от Плевен Методи Петков. Той получи 4 година затвор за изнудване, насила и побой над човек, ловил риба в стопанисван язовир до село Каменец.

Този път в листата на " Възраждане " в Бургас го няма председателят на Тракийското сдружение „ Екзарх Антим I “ Тодор Ангелов, който беше комплициран на второ място на предишните избори. Вместо него на избираема позиция е местният началник на партията Борис Аладжов. " Възраждане " беше нападната от някогашния си народен представител Елена Гунчева поради третото място в бургаската листа, където е сложена Звезделина Каравелова. Гунчева разгласява дипломата ѝ за приблизително обучение, в която се вижда, че Каравелова е приключила, когато е била на 21 г. с триумф 4,28.

" Български напредък " в Сливен също показва непознато име за лидер на листата. Става дума за 67-годишния Стефан Симеонов, който е професор по национална сигурност и преподава в Унибит и Акадамията на Министерство на вътрешните работи.

 

Наши хора

 

В листите за идните избори на по-горни места са сложени и значително партийни назначения през последната година. Доскорошният регионален шеф на Габрово Ралица Манолова към този момент е на трето място при Политическа партия. На второ място в Ловеч към този момент е Виктор Стойчев, който беше назначен за регионален шеф от кабинета " Петков ".

На трето място в листата на Демократична България за Варна е сложен Павел Попов, който тази година стана зам. регионален шеф на Варна. Людмила Илиева, която за малко беше регионален шеф на Велико Търново, в този момент е лидер на Демократична България в остарялата столица. Втори в Пловдив област пък е Ради Минчев. Той е някогашен кмет на Перущица, който през 2016 година беше арестуван по обвиняване на прокуратурата за длъжностно заграбване и документни закононарушения. Делото против него по този начин и не завърши за толкоз време в профилирания съд. 

При Движение за права и свободи също има забавни рокади. От второ място в листата в Перник е изпаднал Валентин Бучински. Той беше началник на ОДМВР-Перник, само че по време на първото служебно държавно управление на Румен Радев през 2017 година беше отхвърлен от поста. После при кабинета " Борисов " стана началник на дирекция в организация " Митници ". На негово място е повдигнат Борислав Костадинов, за който няма обществена информация.

Във " Възраждане " някои от депутатските места безусловно са разграничени по " приятелски ". Докато някогашният народен представител Николай Дренчев води листата в Ловеч и 23 МИР София, неговият брат Димо Дренчев е лидер в Перник. Така най-вероятно двамата братя ще се окажат сътрудници в идващия парламент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР