Ще имаме ли скоро европейски влакове?Брюксел одобри 32 млн. евро

...
Ще имаме ли скоро европейски влакове?Брюксел одобри 32 млн. евро
Коментари Харесай

Купуваме мотриси на два етажа

Ще имаме ли скоро европейски влакове? Брюксел утвърди 32 млн. евро държавна помощ за жп транспортите у нас като опция на автотранспорта
Европейската комисия утвърди отпущането на 32 млн. евро държавна помощ за железопътните транспорти в България, стана ясно при започване на тази седмица. Средствата идват посредством Механизма за възобновяване и резистентност и са предопределени за поощряване на прекосяването от авто превоз към железопътен. С финансирането се цели да отпаднат техническите спънки пред оперативната съгласуемост на железниците, защото транспортите с тях на хора и товари са по-безвредни за околната среда. Подкрепата ще бъде под формата на директни безплатни средства за железопътни компании за финансиране на консолидираното на Европейската система за надзор на влаковете ( " ETCS " ) равнище 2 - част от Европейската система за ръководство на железопътното придвижване (ERTMS). Схемата ще подкрепи внедряването на ERTMS, която усъвършенства трансграничната железопътна оперативна съгласуемост и усъвършенства конкурентоспособността на железопътния превоз. Предвижда се работата да продължи до 30 април 2026 година
Нови влакове
В края на април вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев подписа документите за възлагане на публични поръчки за доставка на нов преносим железопътен състав. В процедурите за закупуване са заложени седем двуетажни мотриси, 35 едноетажни, 20 пуш-пул влака и 18 маневрени локомотива. В прогнозните стойности са включени доставката и 15-годишна цялостна поддръжка, която да подсигурява високо качество, безаварийност и непрекъснатост на пътническата услуга, както и образование на личен състав, оповестиха от министерството. Инвестицията се финансира с европейски средства по Плана за възобновяване и резистентност и с бюджетни средства.
-->
Обмисля се двуетажните влакове, които развиват оптималната скорост от 160 км/ч, да се движат в крайградските зони, така наречен S-Bahn железница. Този вид мотриси са стопански по-изгодни. Досега у нас не е имало такива. Двуетажните мотриси ще бъдат пуснати по най-натоварената жп линия София - Перник, която обезпечава близо 10 на 100 от целия трафик. Другата линия, по която ще вървят, е София - Своге.

Двуетажните влакове са изобретени при започване на 20-ти век и са създавани в началото в Тверския вагоностроителен цех. Предназначени са за транспорт на пасажери към далечния Изток в Русия, само че за хора е употребен единствено 2-ри етаж, а на първия е транспортиран добитък. След това този вид вагони са били забравени в продължение на половин век. През руската ера Хрушчов неведнъж се пробва да ги възроди, само че несполучливо. В началото на XXI век в Русия още веднъж стартират да създават двуетажни влакове, които са създадени и създадени в същия Тверски вагоностроителен цех.

През 2021 година чешката компания Skoda Transportation показа ново потомство двуетажни влакове. Те са от вида push-pull, т.е. те не включват локомотив, а единствено дублираща кабина, което разрешава локомотивът да се сложи начело или откъм гърба (дори в средата) на състава. Тогава от Skoda оповестиха, че имат упоритостта да ги продават и в други страни от Централна и Източна Европа, в това число и у нас. 

Електрическите пуш-пул влакове, които България счита да купи, ще обслужват главните посоки от София до Варна, Бургас, Свиленград, Русе, Кулата. Те ще се движат с оптималната скорост от 200 км/ч, когато инфраструктурата ни го разреши.



Влакове от този вид се поръчват за първи път у нас. Макар че имат локомотив от двете страни, единствено един ватман ръководи другата машина отдалечено. Обръщането на посоката на влака би трябвало да става за не по-малко от 4 минути, съгласно условията на купувача. 

Сред условията на страната са новите влакове да са снабдени със специфични места за колела, както и за детски колички.

За влаковете на дълги дестинации е планувано място за кетъринг-бюфет. Те би трябвало да имат също челни LED екрани, на които да се изписва къса информация за влака. Странични LED екрани пък ще дават повече информация за пасажерите.

Всички влакове ще би трябвало да са снабдени с най-модерната спецификация на европейската бордова система за ръководство. Очаква се новият преносим състав да усъвършенства подвижността на популацията посредством прекачване на пътуванията от самостоятелен към железопътен превоз и да разреши да бъде предоставена съвременна, сигурна и удобна услуга за пасажерите по над 50% от дестинациите в страната.

Министерството на превоза ще бъде притежател на преносимия състав. Ползвател на влаковете ще бъде изпълнителят по идващия контракт за осъществяване на публични транспортни услуги с железопътен превоз. Сега вагонният състав на БДЖ е на междинна възраст 32 години.
Специално приложение 
От 2020 година насам БДЖ вкара ново цифрово приложение, посредством което потребителите могат да наблюдават в действително време местоположението на всички пътнически влакове в страната. На виртуална карта на железопътната мрежа в България се извеждат в действително време пътуващите сега влакове с данни за местонахождение, маршрут и придвижване. Приложението е комфортна опция клиентите на БДЖ когато и да е да са осведомени с придвижването на влака, който ги интересува, както и да знаят за вероятно забавяне. 

Приложението е построено като надстройка на употребяваната от НКЖИ системата " Ръководене и Отчитане на Влаковата Работа ” и е резултат от взаимната активност на двете сдружения.
Посегателствата
От началото на годината има тревожна наклонност за  увеличаване на случаите на мятане на камъни по преминаващи влакове. През март тези случаи са се удвоили спрямо предходните месеци, като са регистрирани общо 10 похищения за месеца, а от началото на годината общият брой на сходни нападения е 19.

Освен хвърлянето на камъни, се следи и друга възпрепятстваща придвижването на влаковете демонстрация с слагане на трудности върху железопътните релси. От началото на годината са регистрирани общо 4 похищения.

Подобни вандалски прояви нанасят обилни материални вреди за " БДЖ - Пътнически транспорти ” ЕООД. Най-важното измерение на тези похищения обаче е застрашаването на сигурността на придвижването на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и чиновниците на БДЖ. " Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последици. При междинна скорост на влака 65 км/ч, даже и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек! “, допълват от БДЖ. 

Ръководството на компанията подхваща взаимни ограничения с Министерство на вътрешните работи за известяван на жителите в рисковите региони, където се следят сходни феномени, за заплахите от сходни недомислени дейности. 
Конкурс за деца
Любопитна информация за всички любителители на железопътния превоз е, че могат да се включат в конкурс, проведен от БДЖ. Състезанието е за детски роман и рисунка на тематика: " Моето обичано пътешестване с трен “ и ще се организира по отношение на отбелязването на 135 години от основаването на Български държавни железници, оповестиха от пресцентъра на " Холдинг БДЖ " ЕАД. В състезанието могат да вземат участие деца до 10-годишна навършена възраст, като задачата е да илюстрират и опишат със свои думи усещанията си от своето най-любимо пътешестване с трен. Избраните най-хубави разкази с рисунките към тях ще бъдат оповестени в особено направена детска брошура за Деня на детето - 1-ви юни.

Миналата година " БДЖ - Пътнически транспорти ” ЕООД обичайно обезпечи гратис пътешестване на децата, които вземат участие във Фестивала за детско медийно изкуство " Арлекин ”. БДЖ поддържа всички начинания, посредством които се дава опция на българските деца да разпрострат своя креативен капацитет и благоприятни условия, означават от сдружението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР