Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през

...
Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през
Коментари Харесай

Обещават над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване догодина

Ще има съществено нарастване на разходната част на бюджета през 2018 година Разликата по отношение на бюджета за 2017 година е 2.,5 милиарда, повече в резултат от растежа на стопанската система, който е 3,9% за 2016 година Това сподели пред ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
 
Тя удостовери, че за нарастване на приходите в бюджет 2018 са планувани 740 млн. лв.. За първи път ще има внезапен растеж на минималната заплата от 460 на 510 лв., а останалата част от парите са ориентирани към три предпочитани бранша.
 

Около 330 млн. лв. от бюджета за 2018 година са планувани за растеж на учителските заплати , което по думите на ръководителя на бюджетната комисия е към 15%.
 
" Има планувани още 150-180 млн. за обучение, само че разноски за качество, стратегии в междинното обучение, предучилищно и учебно, повишение на стипендии, само че в предпочитани специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да откри и просветителната инфраструктура ", изясни Стоянова.
 
Следващият предпочитан бранш на държавното управление е " Сигурност, защита и Министерство на вътрешните работи " . 100 млн. повече са планувани за заплати в армията, а над 490 млн. лв. са планувани за модернизиране на оборудването. Общо Сектор " Сигурност " ще има над 600-700 млн. нарастване на разноските. 55-60 млн. лв. за отделени за полицейски заплати, т.е 5,6% нарастване.
 

Третата предпочитана сфера е обществената и здравна сфера , където са планувани над 1 милиарда лв. повече за пенсии и опазване на здравето и забележителна част за обществено подкрепяне в другите сфери. За научни проучвания са планувани 65 млн. повече на планов принцип, сподели още Менда Стоянова.
 
" Предвижда се нарастване на праговете, от които хората имат право на обществено помощи, т.е ще се усили кръга на хората и ще компенсира растежа на приходите. Има и фокусиране на обществените помощи към тези, които имат действителна потребност от тях, с което ще се увеличи размерът им ", обясни депутатът.
 

Менда Стоянова удостовери също, че ще продължат и огромните инфраструктурните планове, като огромна част от тях ще бъдат финансиране от европейски стратегии, само че и от държавния бюджет.
 
" Пари има допълнително, само че те са насочване в предпочитаните браншове. Години наред се търсеше редуциране на личния състав, за жалост това не се случваше. Сега имаме смяна със скок в понижаване на административната тежест бележки с въвеждане на електронни услуги ", разяснява тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР