Ще има разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса след

...
Ще има разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса след
Коментари Харесай

Разхлабват мерките срещу Covid-19 от 1 април

Ще има разхлабване на ограниченията против разпространяването на ковид след 31 март, заяви през днешния ден на брифинг министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, заяви БНР.

Децата се връщат в детските градини от 5 април.

От 1 април театрите ще работят с 30% потенциал, а не 50%, както по-рано.

Моловете и огромните магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат опция за продажби навън.

От 1 април ще работят единствено тези заведения за хранене и заведения, които имат открити площи и градини.

Нощните заведения остават затворени.

Очаква се по-късно през днешния ден да бъде издадена съответната заповед.

Връщането на възпитаници в класната стая ще стане от 12 април, график ще бъде направен взаимно с просветния министър Красимир Вълчев.

Относно висшите учебни заведения евентуално след 12 април ще върнат тези, които не могат да организират образованието си в електронна среда, заяви още Костадин Ангелов.

Обмисля се от 1 април фитнесите още веднъж да могат да работят, също с потенциал от 30%.

Мероприятия на закрито не се плануват до края на април.

В края на април ще има свободен избор на ваксини, заяви на собствен ред основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Следващите два месеца главната ни задача е да върви имунизационният развой през всички канали, акцентира той и добави, че през втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на „ Джонсън&Джонсън “, която е по-лесна за потребление, защото не изисква предпазване при толкоз ниски температури.

Утре се чакат 151 000 дози от производителя „ АстраЗенека “. Изключително оптимистични сме за темпа на имунизация, разяснява още министър Ангелов.

Ще бъдат отворени местата, които не крият риск, сподели Ангел Кунчев във връзка идното отпадане на някои противоепидемични ограничения от 1 април. По думите му към милион, милион и половина българи към този момент имат имунитет:

„ Това е към момента малко, с цел да се отрази на епидемиологичния развой като цяло, само че е задоволително огромна численост, с цел да докара до понижаване на темпа на повишаване, което и следим през последната седмица. Така че продължаваме доста деликатно да търсим салдото и, в случай че забелязвате, отваряме това, което не крие риск – заведенията – единствено откритите пространства, фитнеси, спортни зали, танцови, там където хората могат да намерят някакъв отдушник от безкрайната отмалялост от всички ограничения, които към този момент година търпят “.

Доц. Кунчев предизвести, че ново стягане на ограниченията е допустимо, в случай че заболеваемостта от Covid-19 още веднъж стартира да се покачва.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР