Ще има ли примирие в Газа? Израел очаква до сряда

...
Ще има ли примирие в Газа? Израел очаква до сряда
Коментари Харесай

Сделката в Кайро - какво предвижда споразумението за примирие в Газа?

Ще има ли помирение в Газа? Израел чака " до сряда вечер " отговор от Хамас на предложенията за преустановяване на огъня. След този отговор Тел Авив ще реши дали да изпрати собствен екип в Кайро за продължение на договарянията, оповестява източник от обкръжението на премиера Нетаняху.

Офертата планува връщане на 33-ма израелски заложници и освобождение на доста повече палестинци от израелски затвори. Хамас упорства за непрекъснато преустановяване на израелската интервенция в линията Газа, само че министър председателят Нетаняху е решен да реализира военна намеса в град Рафа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен довечера е в Тел Авив като част от напъните за преустановяване на спора в Газа, който е в ход близо седем месеца. Част от тези старания са и диалозите на френския външен министър Стефан Сежурне с израелския му сътрудник Израел Кац.

Надеждите за пробив набъбнаха през последните дни след възобновените старания отпред с Египет за възкръсване на договарянията сред Израел и Хамас. Големите разлики обаче остават. Палестинската формация упорства, че всяко съглашение би трябвало да планува евакуиране на израелските елементи и непрекъснато преустановяване на израелската интервенция в Газа.

" През последните дни имаше нов прогрес в договарянията и сега топката е в полето на Хамас. На масата има съглашение и те би трябвало да го одобряват. Вярваме, че би трябвало да се положат всички старания да се убеди Хамас неотложно да одобри предлагането ", съобщи Карин Жан-Пиер - представител на Белия дом.

Ходовете на израелската страна зависят от разделянето в кабинета сред министри, които упорстват за връщане на 133-мата израелски заложници и твърдолинейни членове на кабинета, които държат на взлом против останалите обединения на Хамас в южния град Рафа.

Нахлуване в Рафа ще има със или без съглашение, съобщи през днешния ден министър председателят Нетаняху. Според него и дума не може да става за привършване на войната без реализиране на израелските цели.

Израелски представители обаче позволяват отсрочване на интервенция в Рафа, в случай че Хамас одобри направената оферта.

Тя не планува дефинитивно преустановяване на огъня, а единствено пауза в сраженията, както и освобождение на 33-ма заложници в уязвимо предложение в подмяна на доста повече палестински пандизчии.

От израелска позиция това е финален късмет за задържане на нашествието в Рафа. Израелската войска към този момент активизира елементи за тази интервенция, твърди пред Ройтерс израелски представител.

Положението на премиера Нетаняху се усложнява и от опцията Международният съд в Хага да издаде заповед за ареста му по обвинявания, свързани с войната в Газа. Трибуналът до момента не удостоверява по никакъв метод сходни спекулации, само че израелският външен министър Израел Кац предизвести посолствата на страната зад граница да засилят ограниченията за сигурност заради риск от антисемитски прояви. Мярката е израз на страховете в Израел от възходяща изолираност поради дейностите в Газа, провокирали паника в света поради мащаба на жертвите и разрушенията и риска от експлоадиране на по-мащабен районен спор.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР