Ще има ли още по-голяма инфлация, ако България приеме еврото

...
Ще има ли още по-голяма инфлация, ако България приеме еврото
Коментари Харесай

Евродепутат: Не си губете времето с референдум за еврото, има договори

Ще има ли още по-голяма инфлация, в случай че България одобри еврото и необходим ли е референдум ? Не! Това бе късият извод от провелото се през днешния ден изявление с Ева Мария Попчева, проведено от българския пресцентър на Европарламента. Тя е заместник-председател на парламентарната комисия по стопански и парични въпроси в Европейския парламент, българка, евродепутат, определен от Испания и е член на групата " Обнови Европа ".

Темата е сложена и от Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите политики 2023 година и подчертава върху дезинформация и легенди, свързани с приемането на еврото.

" Инфлацията в Европейския съюз сега се дължи на два фактора - високи цени на енергетиката и високи цени на храните . В България тя е по-висока, сходно на балтийските страни, защото сме подвластни от съветския газ и няма общо с влизане във Валутния ръб и приемане на еврото ", изясни Попчева.

За да няма страхове от огромно покачване на цените, евродепутатът предложи няколко ограничения: посредством законодателни промени да се фиксират цените на храните 6 месеца преди приемане на еврото , да се построи мрежа за непоклатимост на банките, да се поддържат мощна икономическа политика и търговия.

Относно желанията за образуване на референдум - Ева Попчева разяснява, че " политиците не би трябвало да си губят времето ".

" България е подписала контракти за присъединение към Европейски Съюз и има обвързване да се причисли към еврото. Не можем да нарушим контракта. Да не си губят времето и парите ", разясни евродепутатът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР