Ще има ли нобелова награда за медицина за създателите на

...
Ще има ли нобелова награда за медицина за създателите на
Коментари Харесай

Нобел за ваксините и Грета Тунберг? Започва седмицата на наградите

Ще има ли нобелова премия за медицина за основателите на имунизациите против ковид? Може би още е прекомерно рано. А може ли Грета Тунберг да е най-младият нобелист за мир? Вероятно за нея това е непостижима цел. Но за какво не лидерката на беларуската съпротива Святлана Циханоуска или още веднъж да е отличена организация като " Репортери без граници ", да вземем за пример?

Отговорите на това кои ще са носителите на премиите на името на Алфред Нобел и финансов приз от 1 милион $ ще научим тази седмица. За поредна година връчването им няма да се състои в Стокхолм на 10 декември, а ще стане в страните, където живеят. В Нобеловата седмица от 6 до 12 декември са планувани ралични събития и лекции, само че те ще бъдат в хибриден формат.

В понеделник в 12:30 българско време ще бъде оповестено името на отличения за логика на психиката и медицина. Следва оценката за физика в 12:45 във вторник и за химия - по същото време в сряда.

Четвъртък е денят за новия нобелист за литература, като в 14 часа българско време Шведската академия би трябвало да разгласи името.

Отново доста внимание е ориентирано към избора на Норвежкия Нобелов комитет за отличаването с премията за мир. Съобщението се чака в 12 часа в петък.

В понеделник, 11 октомври, нобеловата седмица приключва с премията за стопанска система, връчвана от централната банка на Швеция.

За Нобел за мир тази година са номинирани 329 души и организации. Пълният лист няма да бъде прочут в идващите 50 години.

Предложенията идват от хиляди хора по света, само че в последно време има чувство, че спечелилият е номиниран от депутати от Норвегия, показва " Ройтерс " Допитване на организацията в Народното събрание в Осло сподели, че се загатват имената на Тунберг, Циханоуска, Алексей Навални, Стейси Абрамс, която с интензивността си безусловно размести пластовете измежду гласоподавателите в юга на Съединени американски щати, и Световната здравна организация. Напоследък се заприказва и за възможностите на интернационалните обединявания за отбрана на публицистите като " Репортери без граници " или Комитета за отбрана на гурналистите (CPJ).

Наблюдатели в Норвегия, които са познавали нобелистите - даже незнайни на необятната аудитория имена - считат, че принудената да напусне родината си Циханоуска е измежду водещите кандидати. Беларус е " с един от най-репресивните режими в света и с съпротива, която е мирна. Награждаването ѝ ще има отзив по целия свят и ще се схване като обща реакция против възхода на авторитаризма в доста страни ", разяснява един от тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР