Ще харесате тези здравословни рецепти с тиквички, които са прости

...
Ще харесате тези здравословни рецепти с тиквички, които са прости
Коментари Харесай

ПЕТ лесни и супер здравословни рецепти за ястия с тиквички!

Ще харесате тези здравословни предписания с тиквички, които са елементарни и вкусни. Тиквичката е богата на витамин С, калий, фосфорна киселина и витамин А, само че също по този начин съдържа и магнезий, мед, омега-3 мастни киселини, цинк и други потребни съставки. Вижте 5 здравословни и лесни предписания за ястия с тиквичка, които са доста подобаващи за летните месеци.

Салата от сурови тиквички и моркови

Продукти

2 средно-големи тиквички
1 огромен морков или 2 по-малки
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици балсамов оцет
2 супени лъжици зехтин
Щипка сол
Копър и магданоз – на усет

Приготвяне

Тиквичките и морковите се измиват, почистват и обелват. След това се нарязват на тънки линии, като това може да стане елементарно с белачка за зеленчуци.

Дресингът за салатата се подготвя от балсамовия оцет, зехтина, меда и щипка сол. Магданозът и копърът се нарязват на доста ситно и се прибавят към дресинга. Тиквичките и морковите се заливат с дресинга и салатата се разбърква добре. Може да бъде сервирана незабавно или да престои към час в хладилника преди сервиране.

Студена чорба с тиквички и краставици

Продукти

200 грама тиквички
200 грама краставици
300 мл студена вода
150 грама заквасена сметана
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лимонен сок
Сол – на усет
Див лук и листа прясна мента – за декорация

Приготвяне

Тиквичките и краставиците се измиват и нарязват на части. По предпочитание тиквичките може да се бланшират за няколко минути в подсолена вода и след това да се охладят. В блендер се слагат на първо време нарязаните тиквички и краставици, а по-късно и останалите артикули като всичко се блендира до приемането на гладка примес. Студената чорба се подправя със сол и се оставя да се охлади за половин-един час. Ястието може да се сервира с листенца мента и див лук.

Кюфтенца от тиквички на фурна

Продукти

1 кг тиквички
2 яйца
1 чаена чаша овесени ядки
1 глава лук
1 връзка копър
200 грама сирене

Приготвяне

Тиквичките се измиват доста добре, след което се обелват, настъргват и поръсват с 1-2 супени лъжици сол. Следваща стъпка е тиквичките да бъдат изцедени от водата като се поставят в гевгир или се изстискват доста добре с ръце. Междувременно яйцата се разрушават и се смесват с нарязаните на дребно лук и копър. Към тази примес се прибавят настърганите и изцедени тиквички, овесените ядки и натрошеното сирене. Ако сместа стане доста рядка, може да се прибавят 2-3 лъжици брашно. Кюфтенцата от тиквички се оформят благодарение на супена лъжица. Те се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат в авансово загрята на 200 градуса С фурна.

Пълнени тиквички с гъби, ориз и домати

Продукти

2 тиквички
8 гъби печурки
2 домата
1 чаена чаша ориз
5 супени лъжици разтопено масло или зехтин за готвене
2-3 чаени чаши вода
Подправки – сол, черен пипер, магданоз, копър

Приготвяне

Всяка тиквичка се разрязва по дължина на 2 равни елементи и вътрешността им се издълбава с лъжичка. Междувременно гъбите се нарязват и се задушават с масло. След като омекнат, към тях се прибавят оризът с 2 чаени чаши вода, копърът и солта. Когато оризът поеме водата, сместа е подготвена и с нея се напълва всяка половинка от тиквичка. Пълнените половинки се подреждат в тава, в която се налива 1 супена лъжица разтопено масло и към 1/3 чаена чаша вода. Ястието се пече на муден огън. След като водата се изпари, тиквичките се заливат с авансово настърганите домати и се пекат още 10 минути. Ястието се сервира със ситно нарязан магданоз.

Безглутенов сладкиш с тиквички

Продукти

1 тиквичка
1 кафена чаша кокосово брашно
1 кафена чаша оризово брашно
4 яйца
2 супени лъжици чия семена
8 фурми
1 шепа натрошени орехи
2 супени лъжици кокосови стърготини
Кокосово масло

Приготвяне

Чия семената се накисват във вода за към 20 минути. Тиквичката се настъргва. Фурмите се нарязват на ситно. Всички артикули се смесват в огромна купа и се разбъркват до приемане на относително хомогенна примес. В намазана с кокосово масло тавичка сместа се разпределя отмерено и се пече в авансово загрята на 200 градуса С фурна за почти половин час или до подготвеност.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР