Щатският долар стартира първата търговска сесия за 2018 г. с

...
Щатският долар стартира първата търговска сесия за 2018 г. с
Коментари Харесай

Кошмарната 2017: Доларът с рекорден срив за последните 15 години, а петролът...

Щатският $ започва първата комерсиална сесия за 2018 година с леко намаляване, с което продължи наклонността от миналата 2017. Тя остава в историята като една от най-слабите години за зелените пари, написа profit.bg.

Доларовият показател, който мери представянето на американската парична единица по отношение на шест водещи международни валути, регистрира спад от 9.8 на 100. Това е най-слабото показване за $ от 2003 година насам и първият годишен спад от 2012 година, когато зелената валута се срина с близо 15 на 100.

През миналата година даже нападателната изразителност на Федералния запас, маркираща края на епохата на „ хеликоптерните пари “, не съумя да поддържа американската валута.

Изглежда валутните трейдъри обърнаха повече внимание на съперниците на щатския $, като еврото и японската йена, измежду като централните банкери във Франкфурт и Токио също загатнаха за идно стягане на паричната политика.

За доста анализатори сривът на $ се оказа неочакван и предвид на провеждащата се данъчна промяна оттатък Океана, от която също се очакваше да окаже поддръжка на щатската валута. Логиката зад тази прогноза беше, че с върщането на част от корпоративните облаги назад в страната, търсенето на долари ще се усили.

Сериозно разминаване имаше обаче в оценките за това тъкмо какъв брой доходи ще репатрират американските компании – те варираха от 50 милиарда до 3 трилиона $ годишно.

Според специалисти, представени от Marketwatch, една от главните аргументи за натиска върху зелените пари се крие в ниската възвръщаемост на облигациите. През 2017 година доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги варираше от 2.63% по време на пика в края на месец март до малко над 2% при дъното през септември.

Какво обаче значи спадът на американския $ за потребителите и корпорациите в Съединени американски щати?

На първо място, по-евтината валута може да се окаже мотор за американския експорт.

Статистиката демонстрира, че от средата на 2014 до началото на 2017 година доларовият индек е записал растеж от цели 26%. И изявлението на президента Доналд Тръмп, че мощният $ „ убива “ конкурентоспособността на американските производители, не е лишено от логичност.

Сега обаче те имат късмет да поемат глътка въздух, защото след обезценката на валутата тази година, американските артикули са станали малко по-атрактивни за задграничните купувачи. Според анализатора на Credit Agricole Василий Серебряков, представен от Bloomberg, тази наклонност евентуално ще продължи и през 2018 година, което ще бъде добре пристигнало за американските експортьори.

От друга страна, вносът става все по-скъп.

По тази причина потребителите оттатък Океана имат надалеч по-малко мотиви за наслада, наблюдавайки придвижването на валутния курс. Те ще би трябвало да заплащат повече за вносните артикули по витрините на американските магазини. Този резултат ненапълно се смекчава от събитието, че американската стопанска система не е толкоз подвластна от външната търговия, колкото тези на доста други развити индустриални страни.

Факт е обаче, че всеки американец, който е тръгнал на екскурзия в Европа или Азия, ще би трябвало да си подготви повече долари, в сравнение с преди година. А това, значително, може да промени и контурите на туристическата карта.

През последните няколко години, със спада на еврото, Западна Европа се трансформира в желана дестинация за американците. Евентуалното превръщане на тази наклонност може да насочи повече хора към вътрешния туризъм за сметка на задграничните пътувания.

Същият този фактор обаче докарва от ден на ден задгранични туристи в Съединените щати. През последните няколко месеца броят на европейците и азиатците, които избират да пазарят на Пето авеню в Ню Йорк, доста се усили, счита анализаторът на Mizuho Bank Сайрин Харайли, представен от Bloomberg.

Не на последно място си коства да отправим взор и към бензиностанциите .

Цената на петрола, както и на доста други първични материали, търгувани на международните стокови пазари, е деноминирана в щатски долари. По тази причина, когато зелените пари поевтиняват, цената на суровините нормално се повишава.

През 2017 година да вземем за пример, американският лек недопечен нефт нарастна с към 11%, а фючърсите на бензина прибавиха 8% към цената си за същия интервал. Ако тази наклонност се резервира и през 2018 година, американските консуматори ще изгубят позитивите на евтините горива, на които се любуваха през последните няколко години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР