Щатският долар отново е крал. Ето защо

...
Щатският долар се радва на най-дългата си печеливша серия от
Коментари Харесай

Щатският долар се радва на най-дългата си печеливша серия от близо девет години.

Зелените пари се насочиха към своята осма поредна седмица на печалби спрямо кошница от други основни валути в петък, най-доброто му представяне от зимата на 2014-2015 г. Той е нараснал с 5% от средата на юли.

Ралито идва след месеци на нестабилност, подхранвани от опасения, че доларът може да загуби статута си на световна резервна валута. Спекулациите относно потенциалната дедоларизация на глобалната търговия се повишиха отново миналия месец след ръководеното от Китай разширяване на групата нации BRICS, за да включи големи производители на петрол, като Саудитска Арабия.

„Слуховете за падането на щатския долар продължават да бъдат силно преувеличени“, каза Джеймс Ати, инвестиционен директор в Abrdn, мениджър на активи, пред CNN.

Индексът на щатския долар, който сега е на най-високото си ниво от шест месеца, беше подкрепен от множество положителни икономически данни от Съединените щати през последните седмици - подхранвайки очакванията, че Федералният резерв ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време. По-високите лихвени проценти са склонни да повишават стойността на валутата на дадена страна чрез привличане на повече чужд капитал, тъй като инвеститорите очакват по-голяма възвръщаемост.

Междувременно буреносни облаци се събраха над икономиките на Китай и Европа.

„Икономиката на САЩ продължава да демонстрира забележителна сила, докато нещата в Китай и Европа, по-специално, изглежда се спускат към много по-рецесионно място“, добави Ати.

Устойчива икономика на САЩ

Безработицата в САЩ се движи близо до най-ниското си ниво от 50 години. Наемането остава стабилно, след като отбеляза своя 32-ри пореден месец на растеж през август. А заплатите, коригирани с инфлацията, растат.

Много икономисти преразгледаха своите прогнози за растеж в отговор на всички добри новини. Така нареченото „меко кацане“ – тоест, когато централната банка успешно намали инфлацията, без да насочи икономиката към рецесия – сега изглежда все по-вероятно.

„Икономиката на САЩ продължава да изненадва нагоре“, каза Карстен Бжески, глобален ръководител на макроикономическите изследвания в ING, пред CNN. „[Изглежда] е по-устойчив, отколкото се страхуваше.“

Това би трябвало да даде на американските потребители увереността да продължат да харчат - и по-голям стимул на Федералния резерв на САЩ да поддържа лихвените проценти на 22-годишен връх в опит да охлади инфлацията.

Федералният резерв има „по-малко причини да намалява лихвите агресивно през следващата година“, каза Бжески, добавяйки, че сравнително слабото икономическо представяне на Европа оставя „много малко място за [Европейската централна банка] да продължи да увеличава“ основния си лихвен процент по заемите.

Ръс Мулд, инвестиционен директор в AJ Bell, каза пред CNN, че разликата между двата лихвени процента – „и перспективата тя да остане и да не се свие“ – е „голям фактор за ренесанса на долара“.

Слаби икономики другаде

Европа и Китай са в трудна икономическа ситуация.

Еврото е загубило 4,4% от стойността си до 1,07 долара от средата на юли. Китайският юан падна с 2,6% през това време, за да достигне най-ниското си ниво спрямо долара от 16 години.

Докато САЩ могат да постигнат „меко приземяване“, каза Атанасиос Вамвакидис, ръководител на G10 FX Strategy в Bank of America Global Research, пред CNN, „еврозоната изглежда по-близо до сценарий на стагфлация“ – ужасяващата комбинация от висока инфлация и малко, ако всякакъв, икономически растеж.

Европейската официална статистическа агенция ревизира в четвъртък оценката си за ръста на БВП за 20-те страни, споделящи еврото, от 0,3% на 0,1% за второто тримесечие на тази година.

Промишленото производство в Германия спадна за трети пореден месец през юли, показаха също официални данни в четвъртък, добавяйки към коктейл от проблеми за най-голямата икономика в Европа.

 В тази фотоилюстрация човек се вижда да държи банкноти от 5 и 20 щатски долара в ръката си. В тази фотоилюстрация човек се вижда да държи банкноти от 5 и 20 щатски долара в ръката си. Шелдън Купър/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

По-слабото евро вероятно ще повиши цените на вноса, което от своя страна ще стимулира инфлацията. Към възходящия натиск се добавят цените на суровия петрол, които се покачиха през последните седмици, тъй като Саудитска Арабия и Русия удължиха ограниченията на доставките.

Икономиката на Китай също е изправена пред вълна от огромни предизвикателства: потребителските цени падат, кризата с недвижимите имоти се задълбочава и износът е в спад.

Китайската народна банка намали основните лихвени проценти по ипотеките и заемите си за банките през последните месеци, за да подпомогне повишаването на търсенето на кредити.

„Слабостта на Китай не само натежа върху [юана], но и върху други ключови валути в региона, както и върху тези основни търговски партньори, включително еврото“, каза Алекс Коен, старши валутен стратег в Bank of America Global Research, пред CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР