Тексас разполага плаваща бариера в река Рио Гранде, за да възпира преминаването на мигранти на границата между САЩ и Мексико

...
Щатът Тексас започна в петък да разполага морска плаваща бариера
Коментари Харесай

Щатът Тексас започна в петък да разполага морска плаваща бариера на река Рио Гранде в опит да възпре преминаването на мигранти по границата между САЩ и Мексико, каза губернаторът на Тексас Грег Абът.

Abbott публикува 15-секундно видео в Twitter, показващо как шамандури се товарят от ремаркета, които ще бъдат разположени в реката близо до граничния град Eagle Pass. Департаментът за обществена безопасност на Тексас наблюдава разполагането, каза губернаторът в туит петък.

Абът, дългогодишен критик на граничната политика на администрацията на Байдън, обяви плана миналия месец, че щатът ще разположи плаваща бариера от 1000 фута.

По време на съобщението директорът на Департамента по обществена безопасност на Тексас полк. Стивън Маккроу изтъкна, че бариерата с буй може да бъде „бързо разгърната“ и каза, че е мобилна. Той обясни, че шамандурата ще бъде закотвена към дъното на водния път, като добави, че шамандурите са с височина приблизително 4 до 6 фута в зависимост от нивото на водата.

 Шамандурите бяха натоварени от камиони и монтирани в река Рио Гранде в петък. Шамандурите бяха натоварени от камиони и монтирани в река Рио Гранде в петък. Тексаски отдел за обществена безопасност

Има "начини за преодоляване" на плаващата бариера, но "необходими са големи усилия, специализирани умения и оборудване, за да се направи това", каза Маккроу миналия месец.

Новата бариера идва след поредица от удавяния на мигранти в река Рио Гранде през последните дни, при които загинаха четирима души, включително едно бебе, казаха служители.

Миналия уикенд жена и момиченце бяха открити без да реагират в реката, каза лейтенант Кристофър Оливарез от Тексаския отдел за обществена безопасност. Мъртъв мъж и жена са открити съответно в неделя и понеделник, добави той.

Ограда от бодлива тел е изобразена до река Рио Гранде в Игъл Пас, Тексас на 16 юни 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Ограда от бодлива тел е заснета до река Рио Гранде в Игъл Пас, Тексас на 16 юни 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Suzanne Cordeiro/AFP/Getty Images/FILE

През последните години мигрантите прибягват до все по-рискови – и често фатални – пътища, за да избегнат разкриването и да влязат в САЩ. През март мигрант беше намерен мъртъв сред дузина хора, прибрани във вагон близо до Ийгъл Пас.

През 2022 г. тексаски национален гвардеец се удави в Рио Гранде, опитвайки се да спаси жена, пресичаща реката. Тази година беше най-смъртоносната за мигранти, пресичащи границата между САЩ и Мексико, като най-малко 748 души загинаха на границата, съобщи CNN. Защитниците на правата на имигрантите приписват нарастването на смъртните случаи на границата на политики, които правят по-трудно за мигрантите да търсят убежище в САЩ.

Раджа Разек от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР