Щастлив развой за екипажа, който остана на МКС повече от

...
Щастлив развой за екипажа, който остана на МКС повече от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руският кораб Союз МС-23 с тричленен екипаж се завърна на Земята!

Щастлив процес за екипажа, който остана на МКС повече от година поради повредата на “Союз МС-22 ” – през днешния ден съветските космонавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и американският им сътрудник Франко Рубио се завърнаха сполучливо на Земята, откакто корабът им “Союз МС-23 ” ги транспорти безпроблемно назад към дома! Заради непланирано дългия престой Рубио влезе в историята като първия американец, прокиснал повече от година в космоса.

Напомням на читателите, че “Союз МС-22 ” с гореспоменатите трима бе изстрелян през септември, 2022 година, само че се повреди през месец декември, когато бе открит теч от охлаждащата му система. Това наложи връщането на кораба в безпилотен режим, а през февруари Русия изстреля “Союз МС-23 ” без екипаж. “Союз МС-23 ” служеше като “спасителна лодка ” за Прокопиев, Петелин и Рубо в продължение на половин година. След като на 15-ти септември Русия наред изстреля и “Союз МС-24 ” с Олег Кононенко, Николай Чуб (космонавти на Роскосмос) и Лоръл О’Хара (астронавтка на НАСА), това даде зелена светлина за връщането на “Союз МС-23 ”.

Прокопиев и Петелин са шестият и седмият руснак с прекарано време повече от година в космоса в границите на единична задача. Преди тях руските космонавти Сергей Авдеев, Муса Манаров, Владимир Титов и Валери Поляков са живели над 365 дни на борда на остарялата орбитална станция “Мир ”. Поляков умря в края на 2022 година и до момента той продължава да държи върха за най-дълъг престой на човек в космоса в границите на единична задача – 437 дни.

Мисията на Прокопиев, Петелин и Рубио бе третата най-продължителна пилотирана галактическа експедиция в човешката история.

Видеозапис от кацането:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР