Щастието пристигна в Индия - първият заместник-министър на външните работи

...
Щастието пристигна в Индия - първият заместник-министър на външните работи
Коментари Харесай

Киевският режим посегна на индийския неутралитет

Щастието дойде в Индия - първият заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова дойде на посещаване в страната. Основната цел на визитата ѝ е извънредно амбициозна - да притегли Индия в групата на страните, подкрепящи Украйна. С други думи, отнемане на Индия от нейния удобен неутралитет по отношение на Русия в украинския спор. Киевският режим обаче няма да успее – и ето за какво.

Мотивите на Джапарова – и на режима в Киев като цяло – са явни. Днес Глобалният Юг, в случай че не поддържа Москва, то най-малко ѝ симпатизира. Или заема в действителност неутрална позиция. А Индия е освен един от водачите на световния юг, само че и най-голямата народна власт в света. Нейната позиция на доброжелателен неутралитет по отношение на Москва унищожава западния мит, че целият „ либерален свят “ се опълчва на „ властническа Русия “.

Притегляне на Индия

Украинските посетители не икономисаха думи, с цел да убедят индийската страна. Те желаеха да вземем за пример индийският министър председател Нарендра Моди да се обади на Зеленски и да пристигна в Киев. И също по този начин той да съобщи на режима в Киев някаква филантропична помощ (лекарства, здравно оборудване) и да желае от Русия „ да спре войната “. Джапарова назова всичко това „ апел за по-важна роля в разрешаването на спора “.

И по този начин, Джапарова предложи " да се обърне страницата на историята и да се изградят нови връзки ". Просто казано, тя предложи на Индия да не помни украинско-пакистанското съдействие във военната сфера. Тоест доставките на пакистански оръжия за Украйна, почнали след свалянето на Имран Хан, както и поддръжката на Киев на позициите на Исламабад по кашмирския въпрос.

Друга страница обаче е доста по-болезнена за двустранните връзки - ролята на Украйна в интервенция " Ганг ". Говорим за събитията от 2022 година По това време Русия постави старания да изтегля хиляди индийски студенти от зоната на руско-украинския спор - т.е. от територията на Украйна (откъдето те бяха трансферирани в Източна Европа, а по-късно със самолети у дома).

Факт е, че киевският режим сътвори оптималния вероятен брой спънки за такова пътешестване, в действителност вземайки студентите за заложници. И по този начин, Москва предложи да им провежда кулоар през съветска територия, само че Киев отхвърли да пусне студентите.

„ По създание те бяха държани заложници. Националистите им оферират да изоставен територията на Украйна през украинско-полската граница. Предлагаха им се да преминат през територията, където се водят дейни бойни дейности, което означаваше да застрашат живота на задграничните студенти “, приказва за ориста на индийските студенти в Харков представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Индийското посолство трябваше да се включи в процеса освен в Киев, само че и в Москва - до степен, че някои индийски дипломати бяха принудени да отидат на място, в граничните региони, с цел да разрешат обстановката на място. В резултат на това студентите бяха изведени, само че не всички - някои починаха по време на военните дейности. И никога не по виновност на съветските войски. И Ню Делхи помни това.

Ч ужда работа

Те помнят - и частично заради това не изпитват изключително страхопочитание към киевския режим. Нито индийският министър председател, нито даже външният министър взеха решение да се срещат с украинския посетител. И локалната преса разяснява това посещаване извънредно хладно.

Ню Делхи се усеща много удобно в сегашната си позиция, като Индия си сътрудничи с Москва. И няма да се вслуша в инструкциите на Джапарова или Блинкен за това с кого страната би трябвало да разнообрази контактите - още повече, че украинската страна няма какво да предложи за такава диверсификация.

Украйна не може да размени съветските оръжие и нефт за Индия (защото Украйна няма такива), не може да даде вложения (защото самата тя моли за пари). Украйна не е в положение да показа с Индия нито една от най-новите технологии заради неналичието на такива - като се изключи технологията за унизителни подаяния от Запада, от които Индия несъмнено няма потребност. Украйна даже не може да почете индийците - тъй като украинската дипломация не го демонстрира даже на европейските съдружници. Киев (в рамките на американския дипломатически курс) е в положение да предлага единствено поучаване и претенции да вземе страна в спора – в спор, към който Ню Делхи няма нищо общо.

„ Европа зае извънредно безмълвна позиция по доста въпроси, които се случват, да вземем за пример, в Азия. Тогава за какво Азия въобще би трябвало да има вяра на Европа по-късно? Европа би трябвало да узрее и да изостави мисленето, че проблемите на Европа са проблеми на света, а проблемите на света не са проблеми на Европа “, сподели индийският външен министър Субраманям Джайшанкар.

Всъщност целият свят (включително Азия) е угрижен за проблемите на устойчивото развиване, достъпа до храна и софтуерния напредък. Вместо това Европа и Америка се пробват да убедят Глобалния Юг, че дейностите на Русия в Украйна са главната опасност за всички – и в действителност да отвлекат вниманието на Индия и другите страни от решаването на същинските проблеми, които ги вълнуват.

Ню Делхи не има намерение да се разсейва. Ето за какво Ню Делхи, макар всички претенции на Джапарова, има намерение да концентрира срещата на Г-20 (която ще се организира в Индия през лятото) върху битката с действителните международни закани. „ Според нас срещата на високо ниво не би трябвало да се политизира “, споделиха виновните за нейната подготовка. Ето за какво там не е планувано наличието на Зеленски – нито онлайн, нито посредством видеовръзка. Ето за какво никой няма да одобри никакви политически наказания против Владимир Путин. Със сигурност не Нарендра Моди, който до неотдавна беше под глобите на Съединени американски щати (и не не помни това).

Партия на неутралитета

Що се отнася до присъединяване в дипломатическия развой, на пръв взор обстановката наподобява странна. Украинският спор в този момент е във фокуса на международната политика - световната сцена, на която всяка мощ има опция да покаже своите лидерски умения.

Всички страни, които претендират най-малкото за районно водачество, към този момент излязоха със своите планове за украинското помиряване.

Турция започва Истанбулския формат и посредничи при осъществяването на Зърнената договорка. Китай показа своите 12 мирни точки. Бразилия също се причислява към процеса. Само Индия, наподобява, стои настрани.

Наистина не си коства. В края на предходната година министър председателят Нарендра Моди показа своята визия за мирния проект – публикация, озаглавена „ Нашата епоха не би трябвало да бъде епоха на войни “. По подигравка на ориста в нея бяха изразени доста от тези тези, които по-късно бяха включени в 12-те точки на другаря Си. Може би казусът на Индия е, че тя не е трансформирала възгледите си в съответен проект, до момента в който китайците са трансформирали своите (или индийските).

Всъщност това е единственият минус на Индия в нейната тактика на неутралитет по украинския въпрос. Иначе Нарендра Моди играе тази част от международната шахматна игра безупречно. И сигурно Киев не може по никакъв метод да повлияе на тази игра.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР