Щафетна гладна стачка с искане на оставката на главния прокурор

...
Щафетна гладна стачка с искане на оставката на главния прокурор
Коментари Харесай

От 1 септември започва щафетна гладна стачка за оставката на Гешев

Щафетна гладна стачка с искане на оставката на основния прокурор Иван Гешев стартират от 1 септември деятелите от Русенския цивилен комитет „ Съвест “.

Преди близо три години група русенци, обединени в цивилен комитет „ Съвест “, започнаха щафетна гладна стачка в поддръжка на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Тогава деятелите бяха уверени, че са нарушени гражданските права на арестуваните в ареста и упорстваха мярката им за задържане да бъде изменена и те да се приберат в домовете си.

„ На 40-ия ден те я анулираха, значи постигнахме задачата си. Може да е съвпадане, може да е каквото и да е, само че мисля, че тъй като се бяха присъединили в нашата гладна стачка… от Канада, от Испания, от Съединените щати българи и от цяла България, несъмнено “, сподели Лука Аркалиев, ръководител на Русенски цивилен комитет „ Съвест “.

Когато започнаха митингите предходната година с искане за оставка на държавното управление на Борисов, от комитет „ Съвест “ бяха първи на площада и останаха там до края. Нещо повече - всяка сряда те не престават да стачкуват пред Съдебната палата в Русе и да желаят оставката на основния прокурор Гешев.

„ Ние желаеме този прокурор да си отиде колкото се може по-бързо. И защото до момента не се получава това нещо, още веднъж влизаме в щафетна гладна стачка.

Аз ще бъда на първи (1 септември – б.р.), първият, и след мен не престават останалите. В момента описът ни е към 25 души, той продължава да се попълня “, сподели Аркалиев.

Според основаната към този момент организация всеки ден по един от доброволците ще се лиши от храна в продължение на 24 часа, а до тези дейности се стига, защото търпението им е изчерпано, добавя Васил Събев, секретар на комитет „ Съвест “.

„ Ние целим да усилим натиска върху господин Гешев , още един път да го призовем да не се прави на толкоз огромен хитрец и да се надсмива с един подобен грандомански звук, а просто да се вземе в ръце, да си подаде оставката час по-скоро и да махне този срам от себе си. Това ни е задачата “, сподели той.

Гладната стачка ще е безсрочна, а за присъединяване в нея са се записали както хора от цялата страна, по този начин и живеещи в чужбина.

„ Един има желания към Българска социалистическа партия, различен към Българска комунистическа партия, различен към „ Демократична България “, както аз да вземем за пример съм към „ Демократична България “. В случая при нас няма партийност в тази наша акция. Още един път ще подчертая, че тя е общонационална… Втори в листата след господин Аркалиев е Радко Димитров от Канада, трети е представителят на организацията, четвърти е Милко Димитров от Съединени американски щати – някогашен корабостроител, русенец, на 9 септември е Върбан Христов – русенски художник, сега е в България, само че живее и работи във Франция. Интересно е присъединяване и на Петър Кърджиев – пиара на Иванчева, Биляна Петрова, нейният заместник-кмет, сега в домакински арест, тя също изяви предпочитание, един богослов – Дилян Николчев… “, сподели Васил Събев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР