ШРИНАГАР, Индия (АП) — От западните столици до мюсюлманските държави

...
ШРИНАГАР, Индия (АП) — От западните столици до мюсюлманските държави
Коментари Харесай

Индия забранява протести в подкрепа на палестинците. Анализатори казват, че произраелската промяна помага у дома

ШРИНАГАР, Индия (АП) — От западните столици до мюсюлманските страни протестните манифестации против войната Израел-Хамас станаха заглавия. Но едно място, известно с вокалната си пропалестинска позиция, е явно безшумно: Кашмир, следен от Индия.

Индийските управляващи не разрешиха всевъзможни митинги на взаимност в мюсюлманското болшинство Кашмир и помолиха мюсюлманските проповедници да не загатват спора в техните проповеди, поданици и религиозни водачи споделиха пред Асошиейтед прес.

Ограниченията са част от напъните на Индия да ограничи всяка форма на митинг, която може да се трансформира в претенции за преустановяване на ръководството на Ню Делхи в противоречивия район. Те също по този начин отразяват смяна във външната политика на Индия при популисткия министър председател Нарендра Моди, надалеч от дългогодишната й поддръжка за палестинците, споделят анализатори. връзки и с двете. Въпреки че Индия изрично осъди нападението от 7 октомври на въоръжената формация Хамас и изрази взаимност с Израел, тя прикани интернационалното филантропично право да бъде спазено в Газа на фона на възходящите цивилни смъртни случаи.

Но в Кашмир мълчанието е мъчително за мнозина.

„ От мюсюлманска позиция, Палестина ни е доста скъпа и всъщност би трябвало да надигнем глас против потисничеството там. Но ние сме принудени да мълчим “, сподели Мирваиз Умар Фарук, основен водач на съпротивата и мюсюлмански свещеник. Той сподели, че е бил поставян под домакински арест всеки петък от началото на войната и че петъчните молебствия са били неразрешени в най-голямата джамия в района в Шринагар, основният град в Кашмир.

Настроенията против Индия са все по-големи надълбоко в хималайския район, който е разграничен сред Индия и Пакистан и претендиран от двете в неговата целокупност. През 2019 година Ню Делхи отстрани полуавтономията на района, ограничавайки фрапантно всяка форма на противоречие, цивилен свободи и медийни свободи.

Кашмирци от дълго време демонстрират мощна взаимност с палестинците и постоянно проведоха огромни антиизраелски митинги по време на предходни борби в Газа. Тези митинги постоянно се превръщаха в улични конфликти с претенции за завършек на ръководството на Индия и десетки жертви.

Моди, уверен индуски националист, беше един от първите международни водачи, които бързо показаха взаимност с Израел и приканиха Хамас нападна „ тероризма “. Въпреки това, на 12 октомври външното министерство на Индия излезе с изказване, повтарящо позицията на Ню Делхи в поддръжка на основаването на „ суверенна, самостоятелна и жизнеспособна страна Палестина, живееща в границите на сигурни и приети граници, един до друг в мир с Израел. “

Две седмици по-късно Индия се въздържа по време на гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации, което прикани за филантропично преустановяване на огъня в Газа, което е отклоняване от нормалните резултати от гласуването. Ню Делхи съобщи, че гласуването не осъжда нападението на Хамас от 7 октомври.

„ Това е извънредно “, сподели Майкъл Кугелман, шеф на Института за Южна Азия към Wilson Center.

Индия „ гледа на нападението на Израел против Газа като на антитерористична интервенция, предопределена да отстрани Хамас, а не непосредствено да се насочва към палестински цивилни, тъкмо както Израел гледа на спора “, сподели Кугелман. Той добави, че от позиция на Ню Делхи „ такива интервенции не стопират за филантропични примирия. “

Външният министър на Индия Субраманям Джайшанкар се опита да оправдае въздържанието на Индия.

„ Това е освен позиция на държавното управление. Ако попитате всеки средностатистически индиец, тероризмът е проблем, който е доста непосредствен до сърцата на хората, тъй като доста малко страни и общества са потърпевши от тероризма толкоз доста, колкото ние “, сподели той на медийно събитие в Ню Делхи в събота.

Въпреки че държавното управление на Моди е изпратило филантропична помощ за обсадените поданици на Газа, доста наблюдаващи считат, че идеологическото му доближаване с Израел е евентуално възнаграждаващо в миг, когато ръководещата партия в Ню Делхи се приготвя за няколко щатски избори този месец и решаващи национални избори идващия година.

Промяната на държавното управление е в сходство с необятната поддръжка за Израел измежду индийските индуистки националисти, които образуват съществена банка с гласове за Моди и неговата Бхаратия Джаната партия. То резонира и с отразяването от индийските телевизионни канали на войната от Израел. Репортажът се възприема като значително в сходство с мненията, употребявани от хиндуистки националисти в обществените медии, с цел да разпалят антимюсюлмански настроения, които в предишното помогнаха за възхода на партията на Моди.

Правин Донти, старши анализатор в International Кризисна група сподели, че войната може да има вътрешно влияние в Индия, за разлика от други световни спорове, заради огромното мюсюлманско население. Индия е дом на към 200 милиона мюсюлмани, които съставляват най-голямата малцинствена група в най-вече индуистката страна.

„ Външната политика и вътрешната политика на Индия се събират в този въпрос “, сподели Донти. „ Произраелската смяна на Ню Делхи дава нова причина за дясната екосистема на страната, която рутинно е ориентирана против мюсюлманите. ”

Външната политика на Индия исторически е подкрепяла палестинската идея.

През 1947 година Индия гласоподава срещу Организация на обединените нации. резолюция за основаване на страната Израел. Това беше първата неарабска страна, която призна Организацията за избавление на Палестина като представител на палестинците през 70-те години и даде на групата цялостен дипломатически статут през 80-те години.

След като PLO стартира разговор с Израел, Индия най-сетне откри цялостни дипломатически връзки с Израел през 1992 година

Тези връзки се разшириха до връзки за сигурност след 1999 година, когато Индия води лимитирана война с Пакистан за Кашмир и Израел оказа помощ на Ню Делхи с оръжия и муниции. Връзката се разраства устойчиво през годините, като Израел се трансформира във втория максимален снабдител на оръжия за Индия след Русия.

След като Моди завоюва първия си мандат през 2014 година, той стана първият индийски министър-председател, посетил Израел през 2017 година министър-председателят Бенямин Нетаняху пътува до Ню Делхи през идната година и назова връзката сред Ню Делхи и Тел Авив „ брак, подписан на небето “.

Седмици след визитата на Нетаняху Моди посети окупирания град на Западния бряг от Рамала, първият от индийски министър-председател, и организира диалози с палестинския президент Махмуд Абас. „ Индия се надява Палестина скоро да стане суверенна и самостоятелна страна в мирна атмосфера “, сподели Моди.

Критиците на Моди обаче в този момент вършат съпоставения сред неговото държавно управление и това на Израел, като споделят, че то е приело избрани ограничения, като разрушение на домове и парцели, като форма на „ групово наказване “ против мюсюлманското малцинство.

Дори оттатък Кашмир, индийските управляващи значително стопираха митингите, изразяващи взаимност с палестинците от началото на войната, потвърждавайки, че е належащо да се поддържа общностна естетика и закон и ред.

Някои хора са били арестувани за малко от полицията за присъединяване в пропалестински митинги даже в страни, ръководени от опозиционни партии. Единственият щат, в който се организираха всеобщи пропалестински митинги, е южна Керала, която се ръководи от ляво държавно управление.

Но в Кашмир наложеното безмълвие се възприема освен като нарушение на свободата на изложение, само че и като интервенция по набожен дълг.

Ага Сайед Мохамад Хади, кашмирски набожен лидер, не съумя да води последните три петъчни молебствия, защото през тези дни беше под домакински арест. Той сподели, че е желал да провежда протестен протест против „ голата експанзия на Израел “. Властите не разясниха сходни домашни арести.

„ Първоначално полицията ни разреши да осъдим зверствата на Израел в джамиите. Но най-после В петък споделиха, че даже говоренето (за палестинците) в джамиите не е разрешено ", сподели Хади. „ Казаха, че можем да се молим единствено за Палестина - и това на арабски, а не на локалния кашмирски език. "

___

Намерете повече от азиатско-тихоокеанското покритие на AP на https://apnews.com/hub/asia-pacific

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР