Шпионският самолет U-2S Dragon Lady полетя, контролиран изцяло от изкуствен

...
Шпионският самолет U-2S Dragon Lady полетя, контролиран изцяло от изкуствен
Коментари Харесай

Показаха таен шпионски самолет на САЩ

Шпионският аероплан U-2S Dragon Lady полетя, следен напълно от изкуствен интелект. Според американските Военновъздушни сили това е първият случай, в който полетът става пред очите на необятната общност, a Съединени американски щати се трансформира във водещата мощ, която може да употребява изкуствен интелект за военни цели.

Алгоритъмът е модифицирана версия на геймърския μZero, който е побеждавал човешки играчи на го, шах и видеоигри. За да поверят ръководството на самолета на изкуствения разсъдък, военните са опитали и разработвали технологията в продължение на 3 години.

От Военновъздушни сили на Съединени американски щати допълват, че в самолета е имало човек, който обаче е играл ролята на асистент водач в двуместния аероплан и не се е намесвал в работата на изкуствения разсъдък.



Според военните скоро сходни машини може да се ръководят от изкуствен интелект в бойни задачи, като изкуственият разсъдък ще извършва функционалностите на пълководец.

Експертите считат, че който успее да създаде най-хубавият изкуствен интелект за военни цели ще има съществено преимущество на бойното поле. Съществуват и отзиви, съгласно които основаването на сходни технологии е рисково и даже безконтролно.

Шпионският аероплан U-2 към момента се употребява от Съединени американски щати, като най-ранното му пенсиониране е планувано за след 2025 година. Самолетът към момента е мъчно откриваем за радарите на голям брой страни - към 60 години след основаването си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР