Шпионин, който изоставя кариерата си в разузнаването, за да стане

...
Шпионин, който изоставя кариерата си в разузнаването, за да стане
Коментари Харесай

Джон льо Каре - от двоен агент до автор на шпионски романи

Шпионин, който изоставя кариерата си в разузнаването, с цел да стане публицист, който написа за шпиони. Това е Джон льо Каре - създател на " Шпионинът, който пристигна от студа ", " Шивачът от Панама ", " Нощният управител ", " Дама, поп, асо, разузнавач ". Британецът умря на 89-годишна възраст на 12 декември от пневмония.

With much sadness, I must announce the passing of one the world’s great writers - John le Carré.
— Jonny Geller (@JonnyGeller)
Смъртта му няма връзка с Covid-19 прецизира литературната му организация Curtis Brown, която заяви печалната вест в профила си в Twitter. Той подсети, че Льо Каре е създател на 25 романа, като измежду тях (освен горните), са " Вечният градинар ", " Най-търсеният човек ", " Екипът на Смайли ".

Истинското име на Джон льо Каре е Дейвид Корнуел. След като учи в Швейцария, през 1950 година той се причислява към английското Външно министерство и работи като сътрудник по разпитите с немски език на хора, минали Желязната завеса.

Две години по-късно Корнуел става скришен сътрудник към МИ5 се доставя с информация от руски сътрудници. Черпейки сюжети от работата, през 1961 година се появява първият му разказ " Събуждане за мъртвеца. " Именно поради работата си, той го издава под псевдонима Джон льо Каре.

Форин Офис не са във екстаз от писателските му упоритости, само че не го попречват да издава. След излизането на " Шпионинът, който пристигна от студа " през 1963 година Корнуел напуща работата си във Външно и се отдава напълно на писателска кариера. Другата причина за това решение е, че името му е в описите на Съветския съюз за двойни сътрудници.

Този миг от кариерата му се появява като сюжетна линия в " Дама, поп, асо, разузнавач " - разказ, екранизиран от Томас Алфредсон през 2011 година В ролята на сътрудника Джордж Смайли - известен персонаж в доста от романите на льо Каре, е Гари Олдмън (на заглавната снимка). Филмът получава три номинации за " Оскар ", една от които е за Олдмън.

Сред писателите, които му отдадоха последна респект, бяха Стивън Кинг, който го назова " колос в литературата ", Маргарет Атууд, която похвали романите с основен воин Джродж Смайли - " противополжността на Джеймс Бонд ", както и Робърт Харис.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР