Шотландското правителство няма правомощията да организира нов референдум за независимост

...
Шотландското правителство няма правомощията да организира нов референдум за независимост
Коментари Харесай

Британският Върховен съд забрани на шотландците референдум за независимост

Шотландското държавно управление няма пълномощията да провежда нов референдум за самостоятелност без единодушието на английското държавно управление. Това постанови Върховният съд на Англия. Решението е крах за акцията на шотландските управляващи за обособяване от Обединеното кралство.

Председателят на съда Робърт Рийд сподели, че петимата членове на съда са приели решението с единогласие. 

 
Съдът единомислещо стига до заключението, че препоръчаният законопроект се отнася до непокътнати въпроси. Шотландският парламент няма пълномощието да одобри закон за осъществяване на референдум за самостоятелност на Шотландия. Шотландските депутати не могат да одобряват законодателство, което е „ запазена марка “ на Народното събрание в Лондон, ето за какво няма пълномощията за това.
Робърт Рийд, ръководител на Върховния съд

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън желае да организира референдума за самостоятелност на 19 октомври 2023 година с въпроса " Трябва ли Шотландия да бъде самостоятелна страна? ". Нейната Шотландска национална партия и Зелената партия образуват съдружно болшинство за самостоятелност в шотландския парламент.

Консервативното държавно управление в Лондон отхвърля да утвърди произвеждането на допитването с довода, че въпросът е бил организиран през 2014 година, когато шотландците отхвърлиха независимостта с 55 против 45%.

Подкрепящото независимостта държавно управление в Единбург желае това решение да бъде преразгледано. Като аргумент в поддръжка на тезата си то привежда и обстоятелството, че на референдума за участието на Англия в Европейски Съюз болшинството шотландци са дали своят вот " за " оставането в съюза, което съгласно шотландския кабинет основава напълно нова политическа обстановка.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън споделя, че разполага с либерален мандат от шотландския народ да провежда нов референдум за обособяване от Обединеното кралство, произлизащ от болшинството, което имат последователите на независимостта в шотландския парламент.

Проучванията на публичното мнение сочат, че шотландците са разграничени поравно в мнението си за независимостта - само че и че болшинството от гласоподавателите не желаят скоро да има нов референдум.
По-късно последователите на независимостта имат намерение да се съберат на манифестации пред постройката на Народното събрание в Единбург и на други места.

Шотландия и Англия се намират в политически съюз от 1707 година От 1999 година Шотландия има собствен парламент и държавно управление и има право да води независима политика в области като опазването на здравето и образованието. В компетенциите на централното английско държавно управление са защитата и фискалната политика.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР