Шотландската национална партия поиска от британския премиер Борис Джонсън Великобритания

...
Шотландската национална партия поиска от британския премиер Борис Джонсън Великобритания
Коментари Харесай

Шотландия иска компенсации за милиарди от Лондон заради Брекзит

Шотландската национална партия изиска от английския министър председател Борис Джонсън Англия да заплати на Шотландия милиарди лири отплата за възходящите разноски след Брекзит, заяви в. " Гардиън ".

Излизането на Англия от Европейски Съюз обтегна връзките сред страните в Обединеното кралство, така като на референдума през 2016 година Англия и Уелс гласоподаваха за напускане на Европейски Съюз, а Северна Ирландия и Шотландия - срещу. В последна сметка общо за Англия процентът на искащите овакантяване на Евросъюза бе 52% против 48% нежелаещи.

Шотландската национална партия, чийто водач е премиерката на страната Никола Стърджън, е за обособяване от Англия и самостоятелност. Тя желае и осъществяване на втори референдум.

Според партията, шотландската риболовна промишленост среща особено тежки усложнения поради Брекзит. Много шотландски риболовни компании стопираха износа си за европейските пазари, той като бюрокрацията след излизането на Англия от ЕС затрудни доставката на пресния им улов, изключително във френски магазини и заведения за хранене.

" Консерваторите на Броис Джонсън би трябвало да се извинят на шотландския бизнес и да изплатят обезщетение на Шотландия за дълготрайните вреди, които нанасят на стопанската система ни. Те ни костват милиарди изгубена търговия и напредък ", съобщи Йън Блекфорд, водач на Шотландската национална партия в английския парламент. Блекфорд окачестви Брекзит като „ непотребен акт на стопански вандализъм, направен против волята на Шотландия “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР