Шотландия няма право да организира нов референдум за независимост без

...
Шотландия няма право да организира нов референдум за независимост без
Коментари Харесай

СЪДЪТ РЕШИ: Референдум за независимост в Шотландия само, ако Лондон се съгласи

Шотландия няма право да провежда нов референдум за самостоятелност без единодушието на английското държавно управление. Решението е на английския Върховен съд.

" Решението е взето единомислещо ", съобщи ръководителят на английския Върховен съд лорд Рийд. Основният мотив на съда е, че шотландският парламент няма право да приема законодателство, Приемането на законодателство е „ запазена марка “ на Народното събрание в Лондон.

Припомняме, че първият референдум за самостоятелност на Шотландия се организира през 2014 година. Тогава шотландците гласоподаваха срещу. И до през днешния ден английското държавно управление отхвърля да позволи провеждането на нов референдум.

Решението на английския Върховен съд на процедура блокира желанието на Шотландкото държавно управление да провежда нов референдум на 19 октомври 2023 година.

" Закон, който не разрешава на Шотландия да избере личното си бъдеще без единодушието на Уестминстър, разрушава мита за Обединеното кралство като доброволното партньорство ", написа в Туитър първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

Решението на английския Върховен съд надалеч не значи, че политическата борба по въпроса е завършила.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР