Шотландия е на път да се превърне в поредната туристическа

...
Шотландия е на път да се превърне в поредната туристическа
Коментари Харесай

Все повече туристическите дестинации въвеждат такса за посещение

Шотландия е на път да се трансформира в следващата туристическа дестинация, изискваща такса за посещаване.

Местните управляващи са все по-близо до въвеждането на данъка, откакто отчет сподели, че той няма да има съществено отрицателно въздействие върху региона, стига ставката да е относително скромна.

От друга страна, той има капацитета да донесе „ обилни изгоди “ за посетителите, туристическия бранш и локалните поданици.

Ако бъде въведена, таксата ще се постанова единствено на нощуващите в Шотландия гости. Получените средства ще бъдат реинвестирани в уреди или услуги, употребявани от туристите на локално равнище. Очаква се налогът да бъде въведен най-рано през 2026 година, оповестява Daily Mail.

Кои са останалите градове, райони и страни, въвели туристически налог?

Венеция, Италия

В опит да понижи пренаселеността, градът ще стартира да таксува посетителите от идната пролет. Местните управляващи оповестиха, че достъпът до Венеция ще коства на туристите 5 евро на човек сред 8.30 сутринта и 16.00 часа.

Париж, Франция

Френското държавно управление възнамерява да утрои туристическия налог в Париж в границите на бюджета за 2024 година, оповестява France24.com. В момента налогът варира от 0.25 евро на нощувка за общоприети хотели до 5 евро на нощувка за настаняване в хотели от висок клас.

Валенсия, Испания

Валенсия разгласи, че ще вкара туристическа такса за пътуващите, които отсядат във всички типове места за настаняване в района, в това число хотели, хостели, жилища и къмпинги.

Той ще влезе в действие в края на 2023 година или началото на 2024 година Туристите ще заплащат от 50 цента до 2 евро, според от вида настаняване.

Барселона, Испания

В Барселона има туристически налог от 2018 година През април 2023 година градските управляващи усилиха таксата до 2.75 евро. Второ нарастване ще има от 1 април 2024 година, когато налогът ще се увеличи до 3.25 евро, оповестява Euronews.

Оляо, Португалия

Градът стартира да таксува посетителите с €2 на нощ сред април и октомври тази година, по време на високия сезон.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР