Шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за

...
Шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за
Коментари Харесай

АПИ: Шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за тежки зимни условия

Шофьорите да потеглят на път единствено с коли, готови за тежки зимни условия. Това молиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) в навечерието на идния уикенд.

 

На фона на днешните високи температури в цялата страна, прогнозата на метеоролозите за събота - 20 януари, е за значителни превалявания от сняг. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

 

" Областните пътни ръководства наблюдават прогнозите на синоптиците по региони и дружно с пътноподдържащите компании подхващат нужните дейности. Превантивно настилките се обработват с химически субстанции, сол и пясък, с цел да се понижат предпоставките за заледявания и хлъзгавост при рухване на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България ", оповестиха от АПИ.

 

За повишение сигурността на придвижване е допустимо да се затварят обособени сектори за разчистване, прибавиха от организацията. Там, където се постанова поради мощен вятър, снегонавявания или слаба видимост, трафикът може да се ограничи краткотрайно до възстановяване на метеорологичните условия.

 

Ако е нужен,о краткотрайно е допустимо да се спре придвижването на тежкотоварните камиони в избрани сектори, с цел да може снегорините да почистят трасето, да не се образуват тапи и да се блокира придвижването.

 

" Шофьорите би трябвало да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, да не подхващат внезапни маневри, да съблюдават нужната отдалеченост, както и да не изпреварват снегопочистващите машини. Блокирането на придвижването от транспортни средства, които не са готови за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали водачи и работата на профилираната техника ", допълниха от АПИ.

 

ПРОГНОЗАТА

 

Утре в цялата страната се чака усложнена зимна конюнктура - значителни снеговалежи, мощен вятър. Очакванията са в множеството места снежната завивка да е сред 5 и 10 cм, в планинските региони - до към 30. През деня температурите ще се намаляват и следобяд в по-голямата част от страната ще бъдат сред минус 3° и 2°.

 

С превалявания ще бъде и по Черноморието, като и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Ще духа мощен североизточен вятър, а вълнението на морето ще се усили.

 

И в планините ще вали сняг и ще се образува снежна завивка. Ще бъде доста прохладно - ще духа мощен североизточен, а по високите елементи към момента югозападен вятър. По проходите ще има условия за виелици и навявания.

 

Ветровито и с превалявания от дъжд и сняг ще бъде и в по-голямата част от Балканите на следващия ден. Причината - средиземноморски циклон.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР