Шофьорът на преобърналия се автобус край Своге – Григор Григоров,

...
Шофьорът на преобърналия се автобус край Своге – Григор Григоров,
Коментари Харесай

Жандармерия влезе в офиса на фирмата, ремонтирала пътя край Своге

Шофьорът на преобърналия се рейс край Своге – Григор Григоров, е бил изписан от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ “ тази заран и изместен в килия на следствените арести в София.

Григоров е арестуван за 72 часа от прокурор. Той е упрекнат за причиняване на гибел по несъобразителност на 17 души и нанасяне на телесни повреди на 21 ранени. Според прокуратурата той е нарушил разпоредбите за придвижване, откакто е превишил скоростта с 13 км/ч при позволените 40 в региона.

Другата линия, по която работят проверяващите, е положението на самия път. От през вчерашния ден се изземва документи, обвързвана с неговата рехабилитация от разнообразни държавни институции и от компанията - реализатор "Трейс груп ".

Григоров не е давал пояснения пред проверяващите в неделя, когато са му повдигнати обвиняванията. Очаква се прокурорът да изиска и непрекъснат арест.

За момента той е единственият упрекнат за нещастието. Разследването продължава, увериха от прокуратурата.

Полиция и жандармерия влязоха в офиса на "Мегаинвест холд” в Дупница.

Те ще изземат документи, свързани с контракта, подписан за ремонта на кървавия сектор край Своге, където в събота починаха 17 души при рухване на рейс в 20-метрово дере.

Управителят на компанията Цветан Цветанов съобщи, че те не са асфалтирали въпросния сектор край Своге. На място дойде и началникът на РУП-Дупница Борислав Динев.

Разследващите се насочиха към другия офис на компанията в Дупница, тъй като на адреса на "Самоковско шосе” в града не откриха документи.

А през днешния ден софийското село Световрачане се прости с четири от жертвите на жестоката злополука край Своге ,

при която в събота рейс падна в дере и починаха 17 души.

15 от жертвите са от село Световрачане. Днес ще бъде заровено и 13-годишното момче, което почина в ужасяващия случай дружно с баба си .

След нещастието ранените са настанени в четири столични лечебни заведения. Шестима са признати в Окръжна болница, шестима в Пирогов, двама във ВМА. Шофьорът на рейса е признат в болница „ Царица Йоанна”.

Трима от пациентите в „ Пирогов “ не престават да се борят за живота си ,

осведоми тази заран по NOVA шефът на лечебното заведение проф. Д-р Асен Балтов.

„ Поддържат се на апаратна вентилация и екипите се грижат за тях. Те са с доста тежки гръдни контузии. Имат и други, които са на назад във времето. Дренират се гръдните кошове със специфични дренажи, тъй че да може белите дробове да се възстановят по-добре”, разясни той. Останалите трима пациенти са в устойчиво положение.



Трима от потърпевшите в злополуката до Своге към момента са в реанимацията на УМБАЛ „ Св. Анна “. Това са един мъж и две дами, оповестиха от лечебното заведение. Все още с заплаха за живота е най-тежко потърпевшата жена, която е на 52 година В момента лекарите я оперират.

В „ Св. Анна “ са приети в болница общо шестима от посрадалите при тежкия случай. Другите трима са нормализирани и лекуването им продължава в Клиника по хирургия и Клиника по ортопедия и травматология на болничното заведение.

В манастира „ Седемте престола “, където последно са били пътуващите в авариралия рейс, беше отслужена панихида в понеделник. Първият ден от седмицата беше разгласен за

Ден на народен печал в памент на жертвите .

Разходите по погребенията ще бъдат покрити от Община Световрачане.

Агенцията за обществено подкрепяне ще поддържа фамилиите и околните на починалите и потърпевшите в злополуката край Своге, заяви БНР.

За приемане на еднократна помощ от 375 лева те ще бъдат съветвани от чиновниците на дирекция „ Социално подкрепяне “ по техен сегашен адрес. Помощта се отпуска по реда на Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне.

Разследването на тежкия случай продължава в три посоки – дейностите на водача, на компанията транспортьор и на компанията – строител на пътя. Първоначалната информация демонстрира, че нарушавания е имало на всички равнища.

За момента единствен обвинен е водачът на рейса – Григор Григоров. Той е упрекнат за причиняване на гибел по несъобразителност. Разследващи и жандармерия влязоха и иззеха документи от компанията, строила пътя – „ Трейс груп”. От там отхвърлиха да са виновни за нещастието.

Разследването по делото е предоставено на Националната следствена работа.

Вижте повече по тематиката:

Ден на народен печал поради нещастието в Искърското дефиле

Прокуратурата проверява: Превоазвач, лидер, път

Коланите в рейсовете - по кое време ще има

Експерти за грешките край Своге

Нанков: Държавата ще си търси правата по правосъден път за нещастието край Своге

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР