Шофьорът Атанас Атанасов, който от няколко дни е с по-лека

...
Шофьорът Атанас Атанасов, който от няколко дни е с по-лека
Коментари Харесай

Говори шофьорът, в чийто камион загинаха 18 мигранти край Локорско

Шофьорът Атанас Атанасов, който от няколко дни е с по-лека мярка за неотклонение " домакински арест " след нещастието със задушилите се 18 незаконни мигранти в камион в Локорско, описа пред Би Ти Ви за схемите на трафик и за парите по веригата.

Заради случая на петима мъже бяха повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група, измежду които и Атанасов. Той е подготвял укритията в камиона, който стоял паркиран пред дома му. Взел групата мигранти от точката на потегляне и карал във съдбовния ден до крайната цел, която в действителност не била Локорско.

Мъжът признава, че това е пети курс с този камион, предходните четири минали безпрепятствено. Казва и че не го правел единствено за пари, а защото искал да помогне на хората да стигнат там, където ще живеят по-добре. Шофьорът бил вербуван да транспортира мигранти месеци преди съдбовния случай край Локорско. Организатор на трафика бил мъж от Асеновград, от който Атанасов получавал първо местоположението, от която да вземе групата, а след свършената работа - и парите.

Цената била твърда - по 100 евро на човек. Атанас наема и помощник - 22-годишният Християн Дунгаров.  " 20 карам - 2000 евро взимам, 30 карам - 3000 евро. Аз му давах на дребния 500 евро на курс. Когато хората са по-малко, цената е 500 евро на човек ", споделя Атанасов.

Бизнесът вървял и уредникът на трафика купил камион от Търговище. Шофьорът изработил и инсталирал тайници, където да крият мигрантите. Това станало в работилница до Бургас.  " Само се инсталират тези сандъци горе и това е. Те са облечени с дъски, нищо не се вижда, по този начин е направено. Около 80 см са високи, към 2 метра необятни и 3 метра дълги. Там по 20 души можеш да качиш без проблем. Те са качили 52-ма, аз не знаех ", споделя Атанасов.

Така в утрото на 17 февруари покрай село Зидарово водачите, които съгласно Атанасов говорели на турски, качили в камиона 52-ма мигранти. И днес шофьорът е уверен, че това е повода за нещастието, тъй като укритията били тесни за толкоз хора.

Тръгнали по автомагистралата по строго указан маршрут към София. Докато Атанасов карал, спътникът му Християн Дунгаров получавал инструкции по телефона, а уредникът държал връзка и с тях, и с мигрантите. След няколко часа написал, че затворените в камиона стартират да се задушават.

" Като схванаха, че не са добре и нямат въздух, трансформираха точката на Локорско. Казаха, че е изгорен вентилаторът и нямат въздух. Аз отбих на едно място, отворих им. Накарах дребния да отвори капаците, с цел да влезе малко въздух. След това, като карахме, още веднъж му написах - има няколко умрели, един или двама. Отивате на мястото, напряко ги закопайте умрелите, другите да пътуват ", споделя водачът.

Близо до Локорско Атанасов спрял и отворил камиона.  " Като отворих, падна единият със запенена уста. Живите не знаеха къде се намират. Колкото имахме вода, им хвърлих. Казах на дребния - дай да изчезваме. Изчезнахме, тъй като знам ли дали нямат оръжие тези хора. В това положение непосредствено ще ме гръмне ", споделя още водачът за ужаса с мигрантите. 

Мъжете избягали през нивата, а той се прибирал с рейс от София и след това се предал в полицията в Бургас.

След случая " Локорско " на петима души бяха повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група. Освен за незаконен трафик, Атанасов и Дунгаров са упрекнати и за съзнателно причиняване на гибел на повече от един човек, осъществени в съучастничество. 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР