Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Северна Македония от

...
Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Северна Македония от
Коментари Харесай

Кандидат-президентка на РСМ към Радев: В договора ни няма нито дума за вписване на българите в Конституцията

Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска ще бъдат районни - със съседите на страната тя ще беседва " за районната политика и за предстоящата поддръжка от тях ", излиза наяве от избирателен спор сред двамата претенденти, които ще се явят на балотажа на 8 май.

" Искам да обясня, че даже когато има преговорна рамка (с ЕС), опасността с несъгласие не е разумна. И че е допустимо, даже когато преговорната рамка е такава, тя да се приложи посредством друго пояснение. Например, в случай че се каже, че няма да бъде употребявано несъгласие по въпроси на идентичността, по исторически въпроси, за протоколите и други сходни, а за критериите от Копенхаген, ще се съглася изцяло. Мисля, че е време, когато държавното управление (на Северна Македония) се смени, да се чуе и ние какво мислим. Защото това е разговорът, нужен за добросъседските връзки ", съобщи Гордана Силяновска в избирателен спор по ТВ Телма с претендента за втори президентски мандат, повдигнат от СДСМ, Стево Пендаровски.

На въпрос какво ще бъде посланието й при първата й среща с президента на България Румен Радев, Силяновска съобщи, че ще му подсети, че нито един контракт не е безконечен и може да бъде изменен, че Договорът за другарство и добросъседство с България е включен в преговорната рамка, както и че в него " няма нито дума за конституционните промени ".

" Рядко има друга страна, в чиято конституция правата на малцинствата да са предпазени, както тук. Българите и в този момент са предпазени, тъй като влизат в категорията " други ". Същността е да се защитят правата на малцинствата. Българите тук (в Северна Македония) са предпазени. В България нямат никаква отбрана, тъй като там (в конституцията) няма нито един член, а България е страна и по Рамковата спогодба за отбрана правата на малцинствата, и по Конвенцията за районните и малцинствените езици, само че не я е утвърдила. Така че има несъгласие с Договора за другарство, който е част от преговорната рамка, а по-късно и с тези комисии, които могат да я допълват и да отварят нови благоприятни условия за несъгласие ", съобщи Силяновска.

" Това е изразителност на човек, който не схваща, че ние сме страна, която желае да стане член на Европейски Съюз и получаваме условия от други страни, в това число и съседите, които към този момент са членове на Европейски Съюз. Това е изразителност, като че ли ние към този момент сме в Европейски Съюз и слагаме условия на други, които занапред желаят да станат членове. В преговорната рамка са и договорът от Преспа и Охридският рамков контракт. Най-висшият политически орган в Европейския съюз - Съветът на Европейски Съюз, споделя, че смяната в конституцията е политическата причина за отваряне на преговорните глави, а преговорната рамката е това, което ще се случи по-нататък (в преговорите). Така че не може да издържи тезата - " ние не сме срещу европейската преговорна рамка, само че сме срещу смяната на конституцията ", уточни от своя страна Пендаровски.

По думите му вписването на българите в конституцията на Северна Македония " не унищожава Македония, както не унищожава македонците и по този начин се резервира целият македонски код ".

" От множеството български претенции, които директно нападнаха македонската еднаквост отпреди три години и документално бяха изпратени до висшите представители в Брюксел посредством техния дипломат, стигнахме единствено до това последно искане - българите (да бъдат вписани) в конституцията, което е голяма крачка напред. Защото всички останали претенции от България бяха към нашата еднаквост, като македонци, които приказват македонски език и те бяха отхвърлени освен от нас, само че и от Европа. Така че това е искане от Европа ", съобщи Пендаровски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР