Шофьор от Пловдив, чийто документи са изгорели на ферибота от

...
Шофьор от Пловдив, чийто документи са изгорели на ферибота от
Коментари Харесай

Тираджия отнесе акт, че не си е опазил документите в изгорелия ферибот за Бриндизи

Шофьор от Пловдив, чийто документи са изгорели на ферибота от Игуменица за Бриндизи, е бил глобен от родния КАТ за това, че не ги е опазил.

Пред бТВ през днешния ден пострадалият, който помолил да бъде непокътната в анонимност самоличността му, разказал за случката.

Както е известно, на злощастния ферибот в Йонийско море имаше десетки българи интернационалните водачи. И както е известно, с цел да продължат да извършват занаята си, им е било належащо да имат шофьорска брошура, или казано на чиновнически език - СУМПС (свидетество за ръководство на МПС).

„ Вчера бях в КАТ, когато желаех документи за възобновяване на шофьорската брошура. Обстоятелства, при които съм изгубил документите – на което беше написано, че са изгорели на ферибота Игуменцица-Бриндизи. След попълването на тях, чиновник ми сподели, че би трябвало да бъде написан акт за изгубени документи “, споделя индивидът пред бТВ.

А текстът на акта на пръв взор звучи потресаващо:

" Като собственик на български документ за идентичност - СУМПС не е направил нужното да го опази от изгубване. "

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/акт пд.png " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 295 " />

Оцелелият при пожара водач би трябвало да заплати и 70 лв. санкция за " изгубената " брошура.

Всъщност - в случай че въобще има място за подигравка, текстът на член 81 алинея 2 точки 2 и 3 от Закона за българските персонални документи е по този начин конструиран, че излиза, че въпросният водач дори е минал на ниска цена:

член 81.. (2) Наказва се с санкция от 30 до 200 лева лице, което:

... 2. изгуби, повреди или унищожи български персонален документ;

3. не е заявило в тридневен период изгубване, кражба, разваляне или заличаване на български персонален документ "... и така нататък

От една страна законът те глоби в случай че не обявиш, че си изгубил документа, от друга - по тази причина че си го изгубил.

Собственикът на пловдивската транспортна компания, който загуби 32 тира при пожара на ферибота, Илиян Филипов разяснява пред малкия екран, че не при всичките му чиновници е имало такива проблеми.

От МВР-Пловдив обяснили, че актът е натрапен, защото пострадалият не бил в листата на Външно министерство. Днес ще създадат още веднъж инспекция и в случай че има неточност, ще анулират акта.

А в това време тези, които не са санкционирани, афишират че са потресени от бавната процедура по издаването на нови документи. На процедура, оживелите водачи ще останат без курсове и приходи най-малко 2 месеца.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР