Шофьор на спрян от движение автомобил успя да оспори глоба

...
Шофьор на спрян от движение автомобил успя да оспори глоба
Коментари Харесай

Хванаха пловдивчанин със спрян от движение автомобил, осъди МВР защото не бил предупреден

Шофьор на спрян от придвижване автомобил съумя да оспори санкция и да осъди Министерство на вътрешните работи. При полицейска инспекция на 22 февруари 2023 година към 23:30 ч. в Пловдив, по бул. „ Санкт Петербург ” било открито от униформените, че спряното от тях  возило не било записано по надлежния ред. Тоест, след информация в осведомителната система на КАТ станало ясно, че регистрацията на колата е била прекъсната ден преди полицейската инспекция.
Прочетете още
Резултатите от нея били докладвани на Районна прокуратура Пловдив, а по случая била формирана прокурорска кореспонденция, която е завършила с отвод да се образува досъдебно произвеждане, а материалите били изпратени на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив, бранш „ Пътна полиция “ за преценка вероятно сформиране на административнонаказателна отговорност. Въз основа на събраните доказателства било издадено наказателно разпореждане, в което административнонаказващият орган приел нарушаване.  

Установено е още, че регистрацията е била прекъсната, поради неплатена застраховка „ Гражданска отговорност ”. От постъпилата от ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив информация излиза наяве, че притежателят на автомобила не е бил известен за прекратяването  на регистрацията. Оказва се обаче, че  по ЗДвП контролните органи, в частност бранш „ Пътна полиция “, имат обвързване  да уведомят притежателя на МПС, че неговата регистрация е служебно прекъсната, вследствие получено съобщение за липса на подписана наложителна застраховка „ Гражданска отговорност ”.

В тази тенденция пловдивчанинът решава да апелира наложеното му административно наказване „ санкция “ в размер на 200 лева, както и „ отнемане от право да ръководи МПС “ за период от 6 месеца, тъй като съгласно него е осъден нелегално и той не е знаел, че автомобилът му ден по-рано е бил спрян от придвижване.

След разглеждането на проблема в Районен съд-Пловдив, магистратите анулираха наказателно разпореждане,защото е било наложено в несъгласие със закона. Освен това, Министерство на вътрешните работи би трябвало да заплати на водача сумата от 400 лв., представляваща направени по делото разходи.

Решението предстои на обжалване пред Административен съд - Пловдив в 14- дневен период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР