Широкоразпространеният антикоагулант варфарин има противоракови свойства, установи проучване на изследователи

...
Широкоразпространеният антикоагулант варфарин има противоракови свойства, установи проучване на изследователи
Коментари Харесай

Често срещаният антикоагулант варфарин може да помогне при лечение на рак

Широкоразпространеният антикоагулант варфарин има противоракови свойства, откри изследване на откриватели от Колумбийския университет, Ню Йорк, Съединени американски щати.

Изследването, извършено върху мишки и върху човешки кафези, е открило, че варфаринът пречи на туморите да се намесват в механизма на саморазрушаване на клетките, който стартира, когато те засекат разновидности или други отклонения от естественото развиване.

Резултатите ни сочат, че варфаринът може да се употребява и за лекуване на голям брой злокачествени болести, в това число и за рак на панкреаса, сподели ръководителят на проучването проф.Вей Гу от Института по генетика на рака към колежа за лекари и хирурзи в Колумбийския университет.

Откритието, обвързвано с антикоагуланта, е непредвиден резултат от проучването, съсредоточено върху молекулярните процеси на контролиране на фероптозата - механизъм на клетъчна гибел, открит от други откриватели от университета, написа Българска телеграфна агенция. За да изследват по какъв начин фероптозата се управлява на клетъчно равнище, Гу и сътрудниците му вършат генетичен скрийнинг върху кафези на меланома, с цел да разпознават гени, свързани с фероптозата. Така те откриват, че генът VKORC1L1 е мощен инхибитор на фероптозата.

Варфаринът пък, който се предписва от десетилетия за разреждане на кръвта за попречване на сърдечни и мозъчни удари и белодробна емболия, е инхибитор на VKORC1L1. Учените изследват капацитета му като противоракова терапия и откриват, че лекарството понижава интензивността на гена, покачва чувствителността на клетките на рака на панкреаса към фероптозата и мощно потиска растежа на клетките на рак на панкреаса при мишки.

Изследването е оповестено в Cell Metabolism.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР