Широколентовите оптични влакна пренасят информация при изключително високи скорости, благодарение

...
Широколентовите оптични влакна пренасят информация при изключително високи скорости, благодарение
Коментари Харесай

Оптична технология обещава 100 пъти по-бърз интернет

Широколентовите оптични нишки придвижват информация при извънредно високи скорости, с помощта на светлинни импулси, които пътуват по оптичните автомагистрали. Но методът, по който светлината бива кодирана в единия завършек на влакното и обработвана на другия край, въздейства върху скоростта на предаване на данните.

Едно ново „ нанофотонно ” устройство, разказано в сп. Nature Communications, може да кодира повече данни и да ги обработва доста по-бързо от елементарната оптика за транспорт на данни, употребявайки специфична форма на „ усукана ” светлина. Тази иновация дава обещание до 100 пъти по-бързи връзки.

Малкото нанофотонно устройство е създадено от екип на университета RMIT във Виетнам. Според доктор Хаоран Рен, който е съавтор на обявата в научното издание, уредът за четене на „ усукана ” светлина е „ изчезналият ключ ”, нужен за отключване на бъдещите супер бързи и ултра-широколентови връзки.

„ Оптичните връзки в наши дни вървят към „ рецесия на потенциала ”, защото не съумяват да се оправят с непрестанно възходящите условия на „ огромните данни ”, споделя Рен. „ Това, което ние успяхме да създадем, е тъкмо предаване на данни посредством светлина в най-голям потенциал по метод, който ще ни разреши да увеличим доста преносната лента ”.

Най-модерните модерни оптични връзки употребяват единствено част от действителния потенциал на светлината, като носят данни посредством цветовия набор. Новата технология обаче отива оттатък това. Разработваната система употребява осцилациите на светлинните талази, с цел да кодира данните. Това води до увеличение на честотната лента. По този метод се употребява и светлината, която не е забележима за човешкото око.

Напредналата технология, считана за най-високото равнище на оптичните връзки, придвижва данните посредством светлинни талази, които са изкривени в серпантина, с цел да се усили в допълнение потенциалът. Това събитие е известно като „ орбитален миг на импулса ” (ОМИ).

„ Нашият дребен ОМИ наноелектронен детектор е предопределен да отделя другите положения на ОМИ в непрестанен ред и да декодира информацията, пренасяна посредством усуканата светлина ”, споделя Рен. „ За да се реализира това, по-рано беше нужна машина с размерите на маса. Това е извънредно непрактично за телекомуникациите. Използвайки ултра-тънки топологични нанолистове с дебелина едвам парченце от милиметъра, нашето откритие прави същата работа по-добре – и пасва на края на оптичното влакно ”, изяснява ученият.

Mатериалите на устройството са съвместими със силициевите съставни елементи, употребявани в множеството модерни информационни технологии, добавя проф. Мин Гу, шеф на Лабораторията за нанофотоника и изкуствен интелект в RMIT. Това прави устройството елементарно за мащабиране за индустриални приложения.

Мин Гу съпоставя наноелектронния ОМИ детектор с „ око ”, което „ вижда ” информацията, пренесена от усуканата светлина, и я декодира, с цел да я разбере електрониката.

„ Високата продуктивност, ниската цена и дребният размер на тази технология я вършат използвана за идващото потомство широколентови оптични връзки ”, споделя Гу. „ Тя подхожда на мащаба на съществуващата фиброоптична технология и може да бъде приложена за увеличение на честотната лента – или за увеличение на евентуалната скорост на обработка над 100 пъти в границите на идващите няколко години ”.

Гу твърди, че детекторът може да бъде употребен и за приемане на квантова информация, изпращана посредством усукана светлина, което значи, че технологията е използвана в необятен диапазон от проучвания в региона на квантовите връзки и квантовите компютри./technews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР