Шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци по количеството минерали и

...
Шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци по количеството минерали и
Коментари Харесай

Древните Ни Учат: Ще Пращите От Здраве И Красота С Кралицата На Билките, Но Трябва Да Знаете Как Да Я Използвате!

Шипката превъзхожда доста плодове и зеленчуци по количеството минерали и детайли като магнезий, калий, фосфор, натрий, съдържа и флавоноиди и пектини. Шипката е основен стимулатор за образуването на червени кръвни телца и ускорява съпротивителните сили на организма.

Препоръчва се при анемии, диабет, умствена и физическа отмалялост, простудни болести, авитаминози. Плодът укрепва сърцето и кръвоносната система, понижава високата кръвна захар и неприятния холестерол. Безценна е при стомашно-чревни и бронхиални болести и за пречистване от токсините, както и за положително храносмилане. Облекчава болките в ставите и при менструален цикъл, понижава възприятието за апетит.

Шипковият чай успокоява нервната система, оказва помощ при тревога, бодърствуване, меланхолия и настинки. Плодовете се употребяват за лекуване на рани, изгаряния, премръзвания.

Освен че лекува, царицата на билките разкрасява и подмладява. От семките се извлича тъмно-червено масло, което подхранва кожата, заличава белези и бръчки, придава на кожата еднакъв и хубав загар, написа fermer.bg.

Маслото от шипка оказва помощ и в битката с акнето, за суха и раздразнена кожа. В домашната козметика прави чудеса – при разбъркване на шипки с мед, овесени ядки или зехтин. Шипковият чай се употребява също по този начин за миене и разчистване на кожата. Шипковата вода служи за ободряване на лицето - две шепи свежи цветове на шипка се поставят в буркан с две лъжици захар и литър топла вода с лъжица оцет. След два часа се разбърква, прецежда и се поставя в ледник.

За усмиряване на раздразнена кожа се употребява шипков тоник. Необходими са чаена лъжичка мед, няколко капки сок от лимон и няколко листенца шипков цвят. Листенцата се заливат с чаша гореща вода и след половин час се прибавят меда и лимона и се нанасят върху лицето за десетина минути.

Отвара от шипки, яйчен белтък и лъжичка лимонен сок служи за маска, която почиства и свива порите на лицето. За да се сгъсти се прибавя малко пшенично или оризово брашно. Сместа се поставя на лицето за двайсетина минути.

За лъскава коса

Малко запарка от сварени плодове се смесва с овесено брашно и лъжица лимонен сок. Нанася се за половин час на суха коса.

През есента шипките са в обилие на всички места. Най-голямо е наличието на витамин С, когато плодовете са блестящо червени и твърди. В изсушено положение плодовете на шипката могат да се съхраняват до две години, само че би трябвало да се държат в добре затворени съдове.

От шипки се прави също мармалад, сладко, сок, дори и вино. Силно тонизиращо деяние има и шипковият балсам, който може да се пие и вместо вода. В 3 литров буркан се поставят цели плодчета шипка, прибавят се 700 гр. захар, половин пакетче квас за самун, долива се с вода. След 3-4 дни еликсирът е подготвен. Когато водата свърши процедурата се повтаря със същите плодове шипка.

Шипков мармалад – рецепта

Узрелите шипки се почистват от дръжките и листенцата, разрязват се на две по дължина и се почистват от семенцата. Но мармалад става и от цели шипки.

Пет кг шипки се заливат с четири литра вода или колкото е належащо с цел да се покрият с 5-6 см.

След като омекнат изцяло, прецеждат се през гевгир, пасират се като се поливат с отварата в която са се варили.

Кашата се прецежда два-три пъти през ситно решето, слага се в тенджера и се прибавя захарта.

На 5 литра каша – 2 кг захар.

Вари се като непрестанно се разбърква, с цел да не загори.

Мармаладът е подготвен, когато се сгъсти като течен мед. Още топъл се изсипва в сухи, топли буркани.

Затварят се, само че не се стерилизират.
Tags: ОЩЕ ЕЛИКСИРИМЕХЛЕМИЛЕКОВЕАЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР