*** Шипка От 09.30 часа президентът Румен Радев и председателят

...
*** Шипка От 09.30 часа президентът Румен Радев и председателят
Коментари Харесай

Предстоящи събития в страната за 3 март

*** Шипка

От 09.30 часа президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участват на молебена в Шипченския манастир „ Рождество Христово “. От 11.00 часа президентът и ръководителят на Народното събрание ще взе участие в отбелязването на Националния празник – 3 март на връх Шипка.

*** София

От 10.00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи панихида и в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “.

От 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва на тържествената гала по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния боец в столицата по случай 142 години от Освобождението на България. В церемонията ще взе участие и министърът на защитата Красимир Каракачанов.

От 11.00 часа в зала " България " ще стартира музикален маратон " Обичам българската музика ". В 17.00 часа Вокален отбор " Славяни " ще показа селекция от произведения на модерни български композитори.

От 11.15 часа пред паметната плоча и лобното място на студента Марин Боев погубен от фашистите на 3 март 1943 година (на изхода от Метростанция Софийски университет в посока към Паметника на Съветската армия) ще се организира поклонение и поднасяне на цветя.

От 11.45 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще взе участие в тържествено честване на Националния празник на България на 3 март пред Паметника на българския опълченец.

От 12.00 часа ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред формалния вход на постройката на Администрацията на президента във връзка Националния празник на България.

От 12.15 часа пред Паметника на незнайния боец Национално придвижване „ Хан Кубрат “ провежда шествие с гайди и тъпани по случай Националния празник. В 12.30 часа ще се състои поднасяне на цветя пред паметника, а в 13.00 часа ще стартира шествие с тъпани и гайди и поднасяне на венец пред паметника на „ Цар Освободител “.

От 14.00ч. в салона на Руския културно информативен център на ул. „ Шипка “ № 34 ще се състои церемониален концерт, отдаден на Националния празник на България.

От 18.00 часа ще бъде отслужено Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - Втора част в старинния храм „ Св. София - Премъдрост Божия “.

От 18.30 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва на тържествената проверка-заря по случай Националния празник на пл. „ Народно заседание “.

От 18.30 часа на пл. „ Народно заседание “ президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват на тържествената заряпроверка във връзка Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В 18.40 часа президентът ще произнесе слово. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители също ще участват на събитието.

*** Видин/ с. Иново

От 09.30 часа в село Иново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на румънските воини, починали в Руско-турската освободителна война през 1878 година

*** Видин

От 11.00 часа на площад " Бдинци " във Видин ще се състои тържествена гала във връзка Националния празник на България, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на площада и пред паметника на опълченците от Видинския край.

*** Банкя

От 12.00 часа в парк „ Ротонда “ ще започва самодейността „ Пробуждане с хоро “, проведено взаимно със 78. СУ и Танцов клуб „ Пъстра китка “.

*** Банско

От 12.30 часа на Бъндеришка полена ще се организира флашмоб. От 16.30 часа 3- ти март ще бъде маркиран с осъществяване на националния химн и полагане на венци и цветя пред паметника „ Банско помни героите”. От 17.30 часа, в огромния салон на читалище „ Никола Вапцаров” учениците от СУ „ Неофит Рилски” ще изнесат концерт-спектакъл, отдаден на 3-ти март

*** Благоевград

От 09.30 часа в храм „ Въведение Богородично “ ще се организира панихида за починалите за Освобождението на България от османско робство и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата.

От 10.15 часа от Съдебна палата в посока пл. „ Македония “ ще потегли празнично шествие.

От 10.30 часа в градинката пред централен вход на стадион „ Христо Ботев “ ще се състои обред по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на съветските освободителни войски в символ на благодарност. Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния байрак на Република България.

Събитието ще стартира в 11.00 часа на площад „ Македония “. Програмата, отдадена на 142 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Ансамбъл,,Пирин “ на площад „ Македония “. Концертът стартира 11.30 часа. От 14.00 часа ще бъде открита фотоизложбата " Истинската България " на Асен Великов. В 14.00 часа ще се състои концерт на Ансамбъл " Езерец " към НЧ " Никола Вапцаров - 1866 ".

*** Бургас

От 09.00 до 18.00 часа в Регионална библиотека „ Пейо Яворов “ в Бургас, филиал на ул. " Булаир " ще бъде показана галерия " Пътят към Освобождението на един народ ", отдадена на 142 години Свободна България и 126 година от публикуването на първия български разказ " Под игото ".

От 10.00 часа от Морска гара ще тръгне " Българовско шествие " по случай Националния празник. Участниците в автошествието се планува да дойдат на площада на Българово към 10.45 часа.

От 11.00 часа на площада пред Общината ще бъде обещано начало на отбелязването на 142 години от подписването на Санстефанския кротичък контракт. От 11.30 часа при Паметника на съветските освободители бургаското православно духовенство ще отслужи заупокойна молитва, последвана от боен обред за отдаване на почести и полагане на венци и цветя.

От 11.15 часа от пл. „ Атанас Сиреков “ през ул. „ Ал. Богориди “ до Приморски парк ще се организира шествие и полагане на венци и цветя пред паметната плоча на военачалник А. М. Лермонтов, пред Руски санитарен пункт и пред паметниците на българските възрожденци-революционери.

От 11.15 часа от пл. „ Атанас Сиреков “ през ул. „ Александровска “ през пл. Тройката през ул. „ Васил Левски “ до Паметника на съветските освободители ще се организира шествие на военни блокове с фанфарни и духови оркестри.

От 11.30 часа пред Паметник на съветските освободители ще се организира церемониален обред по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за починалите за Освобождението на България от османско робство.

От 11.30 часа на площад „ Св.св. Кирил и Методий “ ще се организира празничен концерт и благослов за свободата на България. С присъединяване на Хор „ Милка Стоева “, Хор „ Бургас “, IV-ти гвардейски отряд, I-риI гвардейски оркестър и Хор за патриотични песни при ПГЕЕ „ Константин Фотинов “, Духов оркестър при НУМСИ „ Проф. П. Владигеров “, Фанфарен оркестър „ Княз Борис I “ при СУ „ Княз Борис I “, Мартин-тромпетен оркестър при ОУ „ П. Р. Славейков “, ТА „ Зорница “, ДТА „ Звездичка “, ФТА „ Лазур “, Търговска колегия „ Георгиев “, ФК „ Гергьовче “, Търговска колегия „ Чанове “, Търговска колегия „ Цвете “, Търговска колегия „ Лазур “, ТС „ Бял Равнец “, Търговска колегия „ Пламък “, Търговска колегия „ Миладина “, Търговска колегия „ Крайморци “, ШБГТ „ Бургос “, ФК „ Карамфилче “, ТГ „ Емоция “, ТГ „ Самодиви “, Иво Папазов и оркестър „ Тракия “ със солисти Мария Карафезиева и Величка Николова.

От 17.00 часа в Регионална библиотека „ Пейо Яворов “ в Бургас, на ул. „ Булаир “ 10 Излъчване на Документалната поредност " Българско военно знамение ", включваща историческите късометражни филми: „ Освобождението на България 1878 година “, „ Плевенската епопея “, „ Шипченската епопея “, Проект „ Българско военно знамение “ на Сдружение „ Българска история “ и ЗАД „ Армеец “.

*** Варна/ с. Разделна

От 09.00 часа от центъра на село Разделна ще стартира събитието по издигане на българското знаме от скалата „ Петрич кале “ край Белослав.

*** Велико Търново

От 10.00 часа от площад „ Съединение “ пред музей „ Възраждане и Учредително заседание “ ще тръгне безвъзмездна пешеходна обиколка с сказка, проведена от РИМ- Велико Търново и отдадена на 142 год. от Освобождението на България.

От 10.30 часа пред постройката на Общината ще се състои боен обред за издигане на националното знаме на България, а кметът доктор инж. Даниел Панов ще произнесе слово.

От 11.00 часа на Паметник „ Майка България” ще бъде отслужен празничен благослов, отслужен от Негово Високо благоговейнство свещено иконом Славчо Иванов. От 20.00 часа на Площад „ Цар Асен І” ще се състои аудио- образен театър „ Царевград Търнов- тон и светлина”.

От 11.00 часа в църквата „ Света Троица “ ще се състои признателен молебен за Освобождението на България. В 12.00 часа на площад „ Алеко “, ще се организира боен обред по издигане националното знаме на Република България. В 12.15 часа потегля празничното общоградско шествие - от площад „ Алеко “ до площад „ Свобода “. От 20.00 часа ще бъде излъчен аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов – тон и светлина”.

*** Варна

От 10.00 ч. на площад „ Св. Св. Кирил и Методий” ще се състои тържествено повдигане на националното знаме по случай Националния празник. Общоградско шествие ще се насочи към паметниците на Граф Игнатиев, на украинските и на съветските воини.

От 13.30 часа в Парка с Мемориал на съветските воини освободители в местността „ Терасите “ в Район „ Владислав Варненчик” ще се организира празненство и обред с полагане на венци и цветя.

От 18.00 часа във Фестивален и конгресен център – Зала 1, ще стартира празничен концерт-спектакъл „ Свободна България”.

От 19.30 часа на Входа на Морската градина ще се състои тържествена заряпроверка по случай 3 март.

*** Горна Оряховица

От 11.00 часа на пл. „ Георги Измирлиев “ стартират честванията по случай Националния празник на Република България.

*** Добрич

От 09.00 часа ще стартира Ден на отворените порти в Музей в Градски парк „ Св. Георги “ и Военно гробище музей.

От 09.30 часа в Храм „ Свети Георги “ ще се отслужи Панихида в памет на починалите за Освобождението на България и празничен водосвет.

От 10.00 часа от Храм „ Св. Георги” до Мемориален комплекс „ Хан Аспарух “ ще тръгне празнично шествие „ Първите “.

От 10.30 часа в Мемориален комплекс „ Хан Аспарух “ ще се организира церемониален обред за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.

От 12.00 часа на пл. „ Свобода “ ще се организира Празничен фолклорен концерт на Представителен фолклорен танцов клуб „ Хорце “ и Детска танцова школа „ Хорце “ при Народно читалище „ Йордан Йовков – 1870 година “ с началник и хореограф Севдалина Атанасова.

От 16.00 часа в Художествената изложба в Добрич ще бъдат показани достоверни дрехи и оръжия от времето на хайдушкото придвижване.

*** Дулово

От 10.00 часа пред паметниците на Васил Левски и на починалите във войните от дуловския край с издигането на българското знаме ще стартира церемониален обред във връзка Националния празник.

*** Дупница

От 10.45 часа ще се състои поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците.

*** Златоград

От 10.00 часа от Паметника на независимостта и братя Родопски ще потегли празнично шествие за отбелязване на Националния празник на България. То ще премине през Паметна плоча на починалите във войните от община Златоград, Паметна плоча на военачалник Черевин, Паметник на Делю челник на Централен площад и лобното място на Делю челник.

От 11.00 часа на площада в Стария град в Златоград ще има празничен концерт, както и състезания за най-автентична носия и оръжие.

*** Казанлък

В 09.30 часа в Шипченския манастир „ Рождество Христово “ ще бъде отслужен Благодарствен молебен от Старозагорския митрополит Киприан.

*** Карлово

От 10.00 часа на Площад " 20-ти юли " ще се състои гала по издигане на българското знаме. В 10.45 часа на ул. „ Ген. Карцов “ ще бъдат поднесени цветя пред паметника на ген. Карцов. От 11.00 часа не престават честванията в селищата Столетово, Кърнаре и Христо Даново. От 12.30 часа ще бъде направена възстановка на събитията от Освобождението в село Каравелово.

*** Кубрат

От 18.00 часа с издигане на знамето на републиката и поднасяне на венци и цветя в града ще стартират празничните прояви за отбелязване на Националния празник на България

*** Кюстендил

От 11.00 часа на площад „ Велбъжд” 16-те участнички в състезанието „ Девойка Кюстендилска пролет – 2020” ще раздадат над 1000 флагове на жителите и гостите на община Кюстендил.

От 11.00 часа на паметника „ Булаир” ще бъдат маркирани 142 години от Освобождението на България. – отразява Венцеслав.

*** Ловеч

От 10.00 часа в Храм „ Света Троица “ ще се отслужи панихида за починалите и поднасяне на венци и цветя на Паметника на починалите ловчанлии.

От 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на „ Кървавия камък “ в кв. „ Дръстене “. От 10.40 часа цветя ще бъдат поднесени и на Паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „ Цачо Шишков “.

От 10.45 ч. ще се състои поднасяне на венци и цветя на Алеята на българо-руската дружба, Черния монумент и Паметника на Гложенеца в парк „ Стратеш “.

От 11.00 часа ще стартира тържествена гала по поднасяне на венци и цветя и боен обред на Белия монумент в парк „ Стратеш “.

От 16.00 ч. ще може да се следи възстановка на РК „ Васил Левски “ при НД „ Традиция “ - „ Връчване на Самарското знаме на българското опълчение “, живата картина е на пл. „ Тодор Кирков “. От 18.00 часа ще бъде изнесен празничен концерт на Общински духов оркестър с началник Тотко Рогашки. Изявата се назовава „ Moя България “.

*** Пампорово

От 11.30 часа от телевизионната кула “Снежанка” ще стартира тържествено ски шествие по случай Националния празник, като то ще премине по писта № 6 и ще приключи на плаца на въжен превоз станция „ Студенец” 2, където в 12.00 часа ще отекне химнът на Република България.

От 10.30 до 11.20 всички работещи лифтове в Пампорово гратис ще качват искащите да вземат участие в спускането.

*** Петрич

От 10.00 часа в Исторически музей – Петрич ще бъде показана постерна интерактивна галерия „ Духът на независимост “ – взаимен план на Исторически музей – Петрич и съдружие „ Арамии “. В 11.00 часа ще стартира тържеството пред монумент „ Загинали за Родината “. В 12.00 часа стартира празничният концерт на Водоснабдителна система „ Сгушена звездица “ на сцената на градския площад.

*** Пловдив

От 11.00 часа в Катедрален храм „ Св. Богородица “ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен по случай Националния празник на България.

В 12.00 часа на Паметника на съветските освободители –Бунарджика ще бъде маркирана тържествено 142-рата годишнина от Освобождението. В 13.00 часа при Паметника на опълченците на Централни гробища ще бъде отслужена панихида за починалите български опълченци.

В 16.00 часа на площада жителите и гостите на града ще могат да се насладят на празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военновъздушни сили с началник майор Михаил Младенов. В 18.30 часа на пл. „ Централен “ в града ще стартира тържествена проверка-заря.

*** Разград

От 10.00 часа в града ще се организира общоградска акция под надпис „ Паметта на поколенията “. В 11.00 часа на площад „ Възраждане “ ще стартира формалната част на събитията във връзка Националния празник с издигане на националния байрак от новите почетни жители на Разград.

*** Свищов

От 11.00 часа в църквата „ Света Троица “ ще бъде отслужен Благодарствен молебен за Освобождението на България.

От 12.00 часа на площад „ Алеко “ ще се организира боен обред по издигане националното знаме на Република България.

От 12.15 часа ще има празнично общоградско шествие от площад „ Алеко “ до площад „ Свобода “. От 12.30 часа пред паметника на Свободата на площад „ Свобода “ стартира празничната стратегия.

*** Симитли

От 09.00 часа от паркинга зад общинска администрация Симитли с маршрут Симитли, Черниче, Полето, Брежани, Ракитна ще тръгнат рейсове, които ще ги извозят до село Ракитна, откъдето родолюбците, които ще могат да се включат в поход към историческата околност Кръста за националния празник.

*** Сливен

От 11.00 часа, на пл. „ Хаджи Димитър “ ще се състои публична гала по издигане на националното знаме на България, следвана от приветствено слово във връзка празника. От 12.00 часа, на площада за първи път жителите ще имат опция да се включат в родолюбивата самодейност „ Пробуждане с хоро “. От 13.00 часа на пл. „ Хаджи Димитър “ ще стартира 56-ото издание на лекоатлетическа щафета „ Освободител “ и награждаване на спечелилите.

*** Смолян

От 10.00 часа в храм „ Св. Никола” в квартал „ Устово” ще бъде отслужен церемониален признателен молебен от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, за съветските освободители, посрещнати преди 142 години в същия храм.

От 10.30 часа ще тръгне празнично шествие от храм „ Св. Никола” до площад „ Възраждане “ с църковните хоругви, водено от Сдружение „ Родопски хайдути “, които носят пушката на Капитан Петко челник, бранител на Родопите през 1878-1879 година, съхранявана в Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян.

От 11.00 часа на площад „ Възраждане “ в квартал „ Устово” ще има почетен часовой, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за независимост и Паметника на ген. Пьотр Черевин. След това ще се състои празничен концерт с присъединяване на сформира от НЧ „ Кирил Маджаров-1866 “ и Детска градина „ Радост “.

*** Стара Загора

От 10.30 часа, кметът Живко Тодоров, дружно с общинското управление и общинския съвет, ще поднесат цветя пред паметниците, отдадени на Освобождението на Стара Загара – Мавзолей– костница „ 19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска тайфа и подп. Калитин, Паметник на починалите воини в Джуранлийския пердах, Паметник на починалите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

В 11.00 часа ще бъдат положени венци в символ на респект и благодарност към знайните и незнайни герои, извоювали Свободата на България, пред Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “.

*** Стара Загора. / с. Енина

От 11.30 часа в с. Енина ще стартира празничната стратегия за отбелязването на Трети март. На събитията ще участва водачът на Политическа партия АБВ Румен Петков.

*** Тетевен

От 08.30 часа ще бъде обещано начало на мотошествие, водено от Мотоклуб,,Скални орли “ и поднасяне на цветя на паметниците на Петко Милев Страшния, Сава Младенов, Георги Бенковски, Христо Габровчето и Баньо Маринов.

От 10.00 часа ще бъде отслужена панихида пред паметника на починалите за освобождението на Тетевен съветски войни в двора на черква,,Св. Всех Святих “.

От 10.30 часа ще стартира шествие от черква,,Св. Всех Святих “ до пл.,,Сава Младенов “. От 11.00 часа ще се състои тържествено издигане на знамето на Република България и слово на кмета на Община Тетевен.

От 11.15 часа ще стартира празнична стратегия с присъединяване на националната певица Николета Николова с,,Гайдарска тайфа “, възпитаници от НУ,,Хаджи Генчо “ – гр. Тетевен, ТФ,,Ева “ при НЧ,,Съгласие 1869 година “

*** Тутракан

От 18.30 часа ще се състои тържествена заря-проверка по случай Националния празник на България. От 19.00 часа ще се организира и празничен концерт.

*** Хасково

От 11.00 часа на пл. „ Общински “ честванията на Националния празник на България ще стартират с обред по издигане на националното знаме.

От 11,30 ч. на пл. “Свобода “ пред паметника на Незнайния войник ще бъде тържественият обред по поднасяне на венци и цветя в памет на починалите за Освобождението на България.

В 12.00 часа Хасково ще се включи в международната самодейност „ Пробуждане с хоро “.

*** Ямбол

От 09.30 часа пред Община Ямбол с гала по издигане на националния байрак, признателен молебен и празнично слово на кмета ще стартира церемонията във връзка 142 години от Освобождението от османско господство и Национален празник на Република България - 3 март.

От 12.00 часа в Музея на бойната популярност ще бъде показана лекция, отдадена на 160 години от рождението на военачалник от пехотата Стилиян Ковачев - „ Човекът, личността, военачалникът. "

От 11.00 часа на Паметника на починалите съветски воини и български опълченци пред манастира „ Св. Спас, Св. Александър Невски “ ще бъдат поднесени цветя и венци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР